Uniós engedélyt kér az MNV a Rába részvények vásárlására

2011.11.25. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. decemberben versenyjogi engedélyezési kérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a Rába Járműipari Nyrt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlattal kapcsolatban.

Az MNV november 7-én jelentette be a részvényenként 815 forinton teendő nyilvános vételi ajánlat szándékát, amelyet a tőkepiaci felügyelet, a PSZÁF november 8-án hagyott jóvá. A jegyzési időszak november 11-től december 12-ig tart. Az ajánlat akkor érvényes, ha a vételi ajánlat eredményeként az állami tulajdon meghaladja az 50 százalékot. A vételár a társaságot 10,98 milliárd forintra értékeli.

Az ajánlatot megelőzően a magyar állam összesen 16,15 százaléknyi tulajdonnal rendelkezett a Rábában, ezen belül a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (Alap) tulajdonában 15,47 százaléknyi, az MFB Invest tulajdonában 0,68 százaléknyi - összesen 2 millió 176 ezer 193 darab - részvény volt. A vételi ár alapján a fennmaradó részvénycsomag értéke 9,2 milliárd forintot tesz ki.

A Rába 10,85 százalékos tulajdonosa a Malajziában bejegyzett DRB-Hicom Berhad, 7,68 százaléknyi részvény a Rába saját tulajdonában van, a közkézhányad pedig 66 százalék. Az Alap és a DRB november 5-én kötelezettséget vállalt, hogy értékesíti részvényeit az MNV részére. Az MNV a sikeres vételi ajánlat lezárása után élni kíván vételi jogával az összes többi, tulajdonába nem került részvényre vonatkozóan.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT