Összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be a világ legnagyobb központi bankjai

2011.11.30. MTI

Összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be szerdán a világ legnagyobb központi bankjai. A bejelentés hatására az euró jelentős mértékben erősödött a dollárral szemben.

A kanadai, a brit, a japán, a svájci, az amerikai és az euróövezeti központi bank döntése értelmében 50 bázisponttal csökkentik a dollár denominálású likviditási csereügyletek kamatlábát. Az új kamatláb így az egynapos dollárkamatnál (OIS) csak 50 bázisponttal lesz magasabb. Az intézkedés december 5-én lép életbe. A bankok egyúttal 2013 februárjáig meghosszabbították a likviditási eszköz érvényességét.

A jegybankok e lépéssel csökkenteni kívánják a pénzpiacokon lévő feszültségeket, és javítani a háztartások és vállalkozások forráshoz jutását. Ez hozzájárulhat a gazdasági növekedés élénkítéséhez - fogalmaznak a bankok közös közleményükben.

Ezen felül az Európai Központi Bank (EKB), a svájci, illetve a japán jegybank megegyezett: felkészülnek arra, hogy kétoldalú megállapodások alapján szükség esetén egymás devizáiban is folyósítsanak hitelt, ha a piaci körülmények ezt szükségessé teszik.

A brit, japán, svájci és az európai jegybank ezen felül bejelentették: további értesítésig fenntartják három hónapos likviditási eszközeiket.

Az EKB közleményében tájékoztatott: az egyhetes és három hónapos dolláreszköz tartalékrátáját 20 százalékról 12 százalékra csökkenti. A fedezetek felülvizsgálata heti árfolyam-elszámoláson alapul majd.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közleményében leszögezte: az amerikai pénzintézetek jelenleg nem szembesülnek rövid távú likviditási gondokkal. A Fed hangsúlyozta: az esetleges jövőbeli negatív fejlemények hatásainak kiküszöbölésére rendelkezésére állnak a likviditásnövelő eszközök.
 

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
PÉNZÜGYI SZEKTOR