Egy szegedi bíró mentelmi jogának a felfüggesztését kérte az ügyészség

2011.11.30. MTI

Egy szegedi bíró mentelmi jogának a felfüggesztését kezdeményezte a Szegedi Nyomozó Ügyészség a K. Zoltán szegedi ügyvéd ellen indult nyomozás kapcsán - közölte az ügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

Szanka Ferenc elmondta, hogy a korrupciós ügyben, az eddig két szegedi ügyvéd ellen indult eljárásban az ügyészség eljutott egy mentelmi jogot élvező személyig: a Csongrád Megyei Bíróság egy tanácsvezető bírájának a felelőssége vetődött fel. Ezért a Szegedi Nyomozó Ügyészség a Legfőbb Ügyészségen indítványozta, hogy hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette miatt függessze fel a mentelmi jogot a köztársasági elnök. Az indítványt az ügyészség eljuttatta az igazságszolgáltatási tanácson keresztül a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz.

Az ügyészség hivatali vesztegetéssel gyanúsítja K. Zoltán szegedi ügyvédet és ügyvédjelöltjét, K. Lászlót. Az ügyvéd a gyanú szerint egy kiemelt jelentőségű, több száz millió forintos adócsalási ügyben felajánlotta segítségét az ügy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjának. Azt mondta, néhány millióért el tudja intézni, hogy a férfi szabadlábra kerüljön.

Az ügyvédeket emellett gyanúsítják egy másik, befolyással való üzérkedéssel kapcsolatos ügyben is.

Az ügyészségi szóvivő korábbi tájékoztatása szerint K. Zoltán a gyanú szerint mindkét esetben felajánlotta segítségét az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottnak, azaz azt mondta, megfelelő összegért el tudja intézni, hogy az szabadlábra kerüljön. Az első esetben a gyanú szerint megtörtént a pénz átadása, a másik alkalommal viszont - az ügyészség eddigi információi szerint - a cselekmény nem jutott el a pénz átadásáig.

A Csongrád Megyei Bíróság korábban azt közölte, hogy az üggyel összefüggésben felfüggesztettek a munkavégzés alól egy büntetőbírót.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG