Megtévesztő reklámok miatt bírságolt a GVH

2011.12. 1. MTI

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a BVG Bayerische Verwertung Kft. (BVG Kft.) és a Bayerische Verwertungsgesellschaft mbH (BVG mbH) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor a nyomtatott sajtóban megjelent reklámokban valótlan állításokat közöltek. Ezért a két vállalkozásra összesen 8.000.000 Ft bírságot szabott ki a GVH.

A BVG Kft. 2010-ben (2009-ben a BVG mbH) napilapokban, szórólapokon reklámozta kézi csomózású szőnyegek nyilvános kiárusítását, melyre egy németországi takarékpénztár biztosítéki tulajdon-átruházáshoz köthetően került sor. A reklámok kiemelt üzenete volt, hogy a kiárusítás időben korlátozott, azonban a kiárusítás határideje újból és újból meghosszabbodott. A reklámokban szerepelt továbbá, hogy a szőnyegek megvásárlására igen jelentős árengedménnyel van lehetőség. A hirdetésekben rendkívüli, jelentős, kivételes, drasztikus jelzőkkel hívták fel a figyelmet a százalékos mértékben is megjelenített árengedményekre. A vállalkozások azt azonban nem tudták bizonyítani, hogy az eredeti árat, melyekből a kedvezmény levonásra került, ténylegesen alkalmazták volna.

A GVH a fenti jogsértés elkövetéséért a BVG Kft-t 6.000.000 Ft, a BVG mbH-t 2.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte. A bírság meghatározásánál a Versenyhivatal figyelemmel volt arra, hogy a nyomtatott sajtóban történő hirdetések megjelentetése több héten át zajlott, így a fogyasztók széles körét érte el.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-59/2010.

  • kapcsolódó anyagok
GAZDASÁGI JOG
VERSENYJOG
GVH