Több szolidaritást szorgalmaz a menekültügyi politikában az Európai Bizottság

2011.12. 2. MTI

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő pénteken az EU-tagállamok közötti menekültügyi szolidaritás javítására, mert jelenleg túl kevés tagállam hozza meg a szükséges áldozatot a menekültek befogadása érdekében.

Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban az arab tavasz eseményei, valamint a Máltára és az olaszországi Lampedusa szigetére érkező migránsok növekvő száma reflektorfénybe állította a menekültügyi szolidaritás ügyét. A bizottság szerint a tagállamok között javítani kell a bizalmat, közös európai menekültügyi rendszerre van szükség.

A brüsszeli szakértők úgy ítélik meg, hogy egyes országokban a menekültügyi rendszer nem működik kielégítően, más országok pedig túl kevés menedékkérőt fogadnak be. Ez év első felében a menedékjog iránti kérelmek több mint 75 százalékát összesen hat tagállamban - Franciaországban, Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Svédországban - nyújtották be.

Előre nem látható események miatt bármelyik tagállamban előfordulhat, hogy túlzott terhelés nehezedik kapacitásaira. Ilyenkor az Európai Uniónak támogatást kell tudnia nyújtani e tagállamoknak - olvasható a közzétett dokumentumban.

Konkrétan az Európai Bizottság azt javasolja, hogy tegyék hatékonyabbá az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalt, emeljék a tagállamok által igénybe vehető finanszírozás összegét, tegyék rugalmasabbá a finanszírozást - tekintettel a menedékkérők számának jelentős ingadozásaira -, pénzügyi támogatással ösztönözzék a nemzetközi védelemben részesülő személyek uniós tagállamok közötti áthelyezését, valamint vezessenek be korai előrejelző mechanizmust a keletkező nehézségek azonosítása végett.

A dél-mediterrán térségben bekövetkezett események migrációs következményeire adott uniós reakció tanulságaként a bizottsági dokumentum azt emelte ki, hogy jobban össze kell hangolni az uniós ügynökségek - így a Frontex határőrizeti ügynökség, az Europol és az Alapjogi Ügynökség - tevékenységét.

A 27 uniós tagállamban benyújtott menedékkérelmek száma a 2001-es 425 ezres csúcsértékről 2006-ra ugyan 200 ezerre esett vissza, ezt követően azonban újra emelkedett, és tavaly már elérte a 260 ezret. Idén további emelkedés várható: az első félévben benyújtott menedékkérelmek száma 14 százalékkal nagyobb a 2010 első felére vonatkozó adatoknál.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ