Nemzetközi Bíróság: Görögország jogtalanul akadályozta Macedónia csatlakozását a NATO-hoz

2011.12. 6. MTI

A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) hétfőn úgy döntött, hogy Görögország jogtalanul akadályozta meg Macedónia csatlakozását a NATO-hoz 2008-ban egy évek óta húzódó névvitára hivatkozva.

A bíróság szerint Athén vétójával megszegett egy 1995-ös egyezményt, amelyben Görögország beleegyezett abba, hogy nem ellenzi Macedónia csatlakozását többek között a NATO-hoz, ha a Macedónia, Volt Jugoszláv Köztársaság nevet használja.

Macedónia a Jugoszláviától való elszakadása után (1991) vette fel ezt a nevet, hogy bekerülhessen nemzetközi szervezetekbe, ezen a néven lett ENSZ-tag. Görögország tiltakozik a Macedónia név miatt, mert egy észak-görög tartományt szintén így hívnak, és Athén attól tart, hogy területi követelések rejlenek Szkopje makacssága mögött.

A volt jugoszláv köztársaság NATO-tagságát az euroatlanti szövetség bukaresti csúcstalálkozóján vizsgálták meg, de végül Szkopje számára - elsősorban a görög vétó miatt - kedvezőtlen döntés született. A macedón vezetés ezt követően perelte be Athént Hágában, az említett 1995-ös megállapodásra hivatkozva.

A mostani bírósági ítéletnek nem kellett döntenie arról, jogosan használja-e Macedónia a szóban forgó nevet, illetve, hogy milyen elnevezést használhatna törvényesen. Azt azonban a Nemzetközi Bíróság sürgette, hogy a felek folytassák a tárgyalásokat a névvita végleges megoldásának érdekében.

Macedónia azt is kérte, hogy a bíróság mondja ki: Görögországnak a jövőben tartózkodnia kell attól, hogy nemzetközi szervezetekben akadályozza Szkopje tagságát. A bírák azonban ezt nem tartották szükségesnek. Úgy vélték, "nincs ok feltételezni", hogy egy ország, amelyet a hágai testület egyszer már elmarasztalt hozzáállásáért, a jövőben megismétli ugyanezt a tettét vagy magatartását.

Athén a bukaresti csúcstalálkozó után is többször jelezte, hogy amíg a névvitát nem rendezik, nem támogatja szomszédjának NATO-tagságát. Görögország az Európai Unióban is nehezíti Macedónia integrációját: a tagjelölti státussal rendelkező volt jugoszláv köztársaság még nem tudta megkezdeni a csatakozási tárgyalásokat.

Az ENSZ-intézmények közé tartozó Nemzetközi Bíróság ítéleteit kötelező betartani, de a testületnek nincsenek eszközei arra, hogy döntéseinek tiszteletben tartását kikényszerítse.

Macedóniát ideiglenes nevén már több mint 120 ENSZ-tagország ismerte el.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK
NEMZETKÖZI BÜNTETŐBÍRÓSÁG
NEMZETKÖZI BÜNTETŐJOG
NATO