Újabb előrelépést tett az EU a közös szabadalom felé, de még nincs végső megállapodás

2011.12. 6. MTI

Gyakorlatilag a tartalmi kérdések teljes egészében megállapodtak az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei a közös európai szabadalomra vonatkozó előterjesztés hétfői tárgyalása során, de továbbra sincs konszenzus egy jelképes jellegű kérdésben, nevezetesen abban, hol legyen a székhelye a vitás kérdésekben dönteni hívatott bíráskodási szervezetnek.

Erről számolt be Waldemar Pawlak lengyel gazdasági miniszter késő este, miután a miniszterek Brüsszelben többórás egyeztetést tartottak a témában.

Az egységes szabadalmi rendszer létrehozásában az előző fél évben, magyar EU-elnökség alatt állapodtak meg az EU-tagországok, a lengyel elnökségre már csak néhány gyakorlati részlet kidolgozása maradt.

Pawlak most megerősítette, hogy minden, még nyitott kérdésről tárgyaltak, beleértve az illetékeket, a nyelvhasználati rendszert, az átmeneti időszakokat, az intézményes szerkezet egyes problémáit, és majdnem mindenről meg is egyeztek.

Úgy vélte, a végső megállapodás is még ebben a hónapban megszülethet.

Pawlak emlékeztetett arra, hogy az új rendszer révén egyszerűbb adminisztrációval elérhető, olcsóbb lesz a szabadalom, és ez növeli az uniós versenyképességet.

Michel Barnier, az Európai Bizottság e témáért is felelős tagja Pawlakkal közös sajtótájékoztatóján hozzátette: több mint húsz éve várnak az európai vállalkozások arra, hogy az amerikaival versenyezni képes költségű szabadalmuk legyen.

A francia biztos kiemelten méltatta a magyar és a lengyel elnökségnek a rendszer kidolgozásában játszott szerepét.

Az egységes európai szabadalom rendszerében Olaszország és Spanyolország állami szinten egyelőre nem vesz részt, de bármikor bekapcsolódhatnak, és vállalataik számára a többi EU-tagországéival egyszerre megnyílik a lehetőség a rendszer használatára.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
SZABADALOM
SZERZŐI JOG
EURÓPAI UNIÓ