A Kúria elnökének személyéről egyeztetett Schmitt Pál Navracsics Tiborral

2011.12. 6. MTI

Nem konkrét személyekről, hanem a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke megválasztásának törvényi feltételeiről, illetve a jelöltekkel kapcsolatos "politikai elvárásokról" egyeztetett kedden délelőtt Schmitt Pál köztársasági elnök Navracsics Tiborral - mondta el a megbeszélés után az MTI-nek az igazságügyi miniszter.

A tárcavezető a politikai elvárások között az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzése mellett azt nevezte meg, hogy a leendő elnököknek nagy hangsúlyt kell fektetniük a hatékony munkaszervezésre és a hatékony bíráskodás megszervezésére. Éppen ezért Navracsics Tibor arra kérte az államfőt, hogy amikor a frakciók véleményét meghallgatja és esetleg konkrét személyekre is kap javaslatot, akkor ezek mentén mérlegelje döntését és "úgy tegye meg a javaslatát, hogy ezzel segítse az igazságügyi reformot".

Az igazságügyi miniszter megerősítette, hogy "jó, ha jövő héten" meg tudja választani az Országgyűlés a Kúria és az OBH elnökét, éppen ezért a köztársasági elnök szándéka az, hogy a keddi konzultációkat követően minél hamarabb megtegye a jelöléseket - fogalmazott Navracsics Tibor. A köztársasági elnök kedden Navracsics Tibor után minden parlamenti párt képviselőjével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével és Polt Péter legfőbb ügyésszel is egyeztet a Kúria és az OBH elnökének személyéről.

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint nagy jelentősége lesz az új alaptörvény értelmében a Kúria és az Alkotmánybíróság közötti együttműködésnek az állampolgárok alapvető jogainak védelmében.

Paczolay Péter a találkozó után az MTI-vel közölte: elfogadta a köztársasági elnök meghívását, bár nincs alkotmányos szerepe a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnökének kiválasztásában. Az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy a bíróságok rendszerének stabilitása különösen fontos jogállami érték, amelyet a Velencei Bizottság és más európai intézmények is alapvető követelményként kezelnek.

A Fidesz azt javasolta, hogy ha az államfő a héten javaslatot tesz, akkor december 13-án szavazzon a személyekről az Országgyűlés.
 

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGOK