Az Ab semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást

2011.12. 7. MTI

Szabó Máté ombudsman azt kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab), hogy semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az országgyűlési biztos először a belügyminisztert kérte, hogy az építési törvény kifogásolt rendelkezéseit módosítsa, továbbá kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatvan napon belül helyezze hatályon kívül a közterület-használatról szóló rendeletének aggályos rendelkezéseit. Miután az ombudsman ezen javaslatait elutasították, "végső eszközként" az Alkotmánybírósághoz fordult az alkotmányosan aggályos szabályozás megsemmisítéséért.

Mint írták, az építési törvény 2011. január 1-jétől hatályos módosítása felsorolja a közterület rendeltetési köreit, és lehetőséget biztosít arra, hogy önkormányzatok az adott település közterületének "rendeltetésétől eltérő" használatát szabálysértéssé nyilváníthassák. Erre hivatkozva pedig a Fővárosi Közgyűlés májusban rendeletet hozott arról, hogy szabálysértés miatt pénzbírsággal lehet sújtani azt, aki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve erre a célra használt ingóságait a közterületen tárolja.

Mindezeket követően a szabálysértési törvény ez év december elsejétől hatályos módosítása értelmében az úgynevezett életvitelszerű közterületen való lakhatás tilalmának ismételt megszegése már szabadság-elvonással - elzárással - vagy 150.000 forintos pénzbírsággal sújtható.

A közleményben kiemelték, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa már júliusi jelentésében is megállapította: az önkormányzatoknak adott indokolatlanul tág felhatalmazás a "rendeltetésszerű" közterület-használattal ellentétes magatartások szankcionálására "nem felel meg a jogállami követelményeknek". Az ombudsman szerint az e felhatalmazás alapján született, a hajléktalanságot szankcionáló fővárosi rendelet "sérti az érintettek egyenlő méltósághoz való jogát" - tették hozzá.

Az ombudsman megállapítása szerint "a diszkriminatív, célzottan a hajléktalanok ellen irányuló szankciók jogi szempontból is értelmetlenek és elfogadhatatlanok, az eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek számára a folyamatos jogi fenyegetettség légkörét teremtik meg". Mint hangsúlyozták: a hajléktalanság, mint élethelyzet önmagában vett kriminalizálása eleve összeegyeztethetetlen az érintettek alapvető jogaival és a jogállami büntetőjog normáival. Az életvitelszerű közterületen tartózkodás súlyos krízishelyzet, ami a legritkább esetben az érintett tudatos választása - olvasható a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
OMBUDSMAN
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL