Idén januártól novemberig hatvankilenc rendkívüli esemény történt: harminc bombariadó volt, hatszor fenyegettek meg bírákat, kilencszer követett el erőszakos cselekményt bírósági eljárásban résztvevője, hat bírósági épületet rongáltak meg és tizennyolc egyéb esemény történt – például természeti csapás okozta műszaki hiba, számítógépes eszközök ellopása – hangzott el az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az utolsó ülésén szerdán.

A testület szerdai összefoglalójában azt írta: az OIT “továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint a bíróságokon bekövetkező rendkívüli események mennyiségének, jellegének, a bírák biztonsága alakulásának megítélése szorosan összefügg a jogállam működésével, társadalmi, gazdasági viszonyaink alakulásával“. A beszámoló nem tér ki rá, de az OIT korábbi közlése szerint 2010-ben kevesebb mint ötven, 2009-ben pedig ötvennyolc rendkívüli eseményt regisztráltak.

Reálértékben csökkenhet a dologi kiadások forrása

A tanács utolsó ülésén a bíróságok jövő évi költségvetését is napirendre tűzte. Megállapította, hogy a költségvetés fő számainak december 6-ai állapotát figyelembe véve 2012-ben a bíróságok napi működési kiadásainak fedezete nominálisan nem nő az idei évhez képest, ami az áfa emelkedése és az infláció várható hatása miatt azt jelenti, hogy reálértékben csökken a dologi kiadásokra szánt összeg. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy több lesz a fejlesztésekre szánt pénz, hiszen egymilliárd forint jut a Pest Megyei Bíróság rekonstrukciós munkálatainak megkezdésére, és a fővárosban új kerületi bíróság jön létre, amelyre szintén egymilliárdot szán a költségvetés. A bírósági fejezet személyi juttatásokra szánt összege is emelkedik, egyrészt az új alapilletmény, másrészt az év közepétől várható létszámbővülés miatt. (2012. július 1-jén 180 bírósági titkár és 200 bírósági ügyintéző állhat majd munkába.)

Az OIT utolsó ülésén elfogadta az európai uniós forrásból megvalósuló projektek végrehajtásáról szóló beszámolót is. A testület a „Cégbírósági és céginformációs rendszerek továbbfejlesztése és korszerűsítése” kiemelt projektben, a „Civil szervezetek bejegyzésének és nyilvántartásának, valamint a csőd- és felszámolási eljárások modernizációja” kiemelt projektben, valamint „Az ügyfélkapcsolatok elektronizálása egyes bírósági eljárásokban” projektben vesz részt. Ezek közül az „Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszer” nevű alprojekt közeledik a befejezéshez, amelyről december végén számol be az OIT Hivatala és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.