Európai szakmai kártya bevezetését javasolja egyebek között az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az Európai Unión belül az egyes tagországokban gyorsabban és egyszerűbben elismerhessék a más tagállamban szerzett szakmai képesítéseket.

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete hétfői brüsszeli bejelentése szerint egy 2005-ös jogszabály módosítására tett javaslatot.

A szóban forgó kártya “a már működő belső piaci információs rendszeren belül elérhető, optimalizált elismerési eljárás egyik eleme lenne, nem más, mint egy elektronikus igazolás, amellyel a szakemberek másik tagállamban szolgáltatásokat nyújthatnak vagy letelepedhetnek” – fejtette ki közleményében a bizottság. A kártyát “a szakmák szükségleteinek függvényében bocsátják majd rendelkezésre a tagállamok”.

A további javaslatok közé tartozik az, hogy a szakmai képesítésekről egyablakos ügyintézési pontokon keresztül legyenek hozzáférhetők az információk, a képzési minimumkövetelményeket “időszerűsítsék” az egészségügyi szakmákban és az építészek vonatkozásában (ezen szakmák esetében legutoljára 20-30 éve állapítottak meg minimumfeltételeket), vezessenek be riasztási mechanizmust arra az esetre, ha egy egészségügyi szakembert valamely tagállamban eltiltanak szakmája gyakorlásától. Közös képzési keretek és közös képzési vizsgák bevezetését, valamint a szabályozott szakmák kölcsönös értékelési gyakorlatának bevezetését szintén felvetette a bizottság az érintett szakmák esetében.