Brüsszel is köti az ebet a karóhoz a jegybanki vitában

2011.12.21. BruxInfo

A Bizottság elnöke által a magyar kormányfőnek írt levélben foglalt kérések teljesítése nélkül Brüsszelben nem látnak esélyt a kölcsönmegállapodásról szóló háromoldalú tárgyalások folytatására – erősítették meg kedden név nélkül nyilatkozó források.

Úgy tűnik, hogy a magyar miniszterelnöknek írt Barroso-levélben megfogalmazott bírálatok megszívlelése és a kérések maradéktalan teljesítése nélkül az Európai Bizottság nem lesz hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a magyar delegációval a tervezett készenléti hitelmegállapodás kitárgyalásáról.

Nevük elhallgatását kérő brüsszeli források kedden egyértelművé tették, hogy az EU addig nem folytathatja a tárgyalásokat Magyarországgal az ország pénzügyi stabilitásáról, amíg Budapesten nem tartják tiszteletben a pénzügyi stabilitás szempontjából is lényeges uniós jogszabályokat. Brüsszelben úgy vélik, hogy ha a Magyar Nemzeti Bank megítélésük szerint nem képes az előírásoknak megfelelően, normálisan működni, az a központi bankok európai rendszerének működésében is zavarokat idézhet elő, aminek a magyar jegybank is része.

Brüsszelben ugyanakkor cáfolják azt, hogy a Bizottság egyfajta zsarolást követne el, amikor a jegybanktörvény elfogadását összekapcsolja a kölcsönmegállapodásról szóló tárgyalások hivatalos elkezdésével, illetve az előkészítői szinten elindult párbeszéd folytatásával.

A Bizottság elnökének szóvivője kedden újságírói kérdésre röviden ismertette annak a levélnek a tartalmát, amit előző nap küldött a Bizottság elnöke Budapestre, és amit kiszivárogtattak az origo internetes portálnak. Pia-Ahrenkilde Hansen megerősítette, hogy a Bizottság elnöke a levélben mély aggodalmának adott hangot a jegybanktörvény parlament elé került tervezete kapcsán. Az Európai Bizottságnak komoly kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény jelenlegi változata összhangban van az uniós szabályokkal, konkrétan pedig a szerződés jegybankok függetlenségéről szóló 130-as számú cikkével” – közölte a szóvivő.

Barroso Ahrenkilde-Hansen szerint amiatt is sajnálkozott, hogy a parlament elé terjesztett vonatkozó törvények utolsó verzióiról nem konzultáltak az Európai Központi Bankkal. A szóvivő, továbbra is a levél tartalmáról tájékoztatva leszögezte, hogy amennyiben ezek a törvények ellentétesek az uniós joggal, akkor módosítani kell ezeket. Ezért – hangsúlyozta – Barroso elnök arra kérte Orbán Viktort és a kormányt, hogy vonja vissza a beterjesztett törvénytervezeteket és a Bizottsággal együttműködve úgy alakítsák azokat, hogy összeegyeztethetők legyenek az uniós joggal.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ