A TASZ szerint az Országgyűlés elnökének az a döntése, hogy az Index.hu munkatársait kitiltja a parlament üléseiről, súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, sérti a szólásszabadságot, és tovább rombolja az Országgyűlés megrendült tekintélyét is.

Ha egyáltalán létezik “méltósága” az Országgyűlésnek, akkor annak romlását nem az Index karácsonyi videója idézte elő. A bajok nem is ezzel a kormánnyal kezdődtek, hanem azzal, hogy Szili Katalin házelnöksége idején kitiltotta a kamerákat pusztán azért, mert a riporterek a dohányzási tilalmat semmibe vevő képviselőket dohányzáson kaptak az Országgyűlés folyosóin. Vajon mit üzen a parlament méltóságáról a választópolgároknak az, hogy a képviselők saját magukra érvénytelennek tekintik a szabályokat, de ahelyett, hogy felelősségre vonnák őket, még az őket leleplező újságírókat büntetik kitiltással? És vajon milyen üzenetet küldött most Kövér László házelnök azzal, hogy a jogos paródiára hatalmi eszközökkel válaszol?

A TASZ korábban a parlamenti újságírói munka és a forgatási korlátozások ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Az Országgyűlésnek méltósága nincs, tekintélye viszont van, de azt nem egy viccelődő dal vagy két vicceskedő újságíró sérti, hanem az, amikor a Magyar Országgyűlés elnöke “néhány idiótának” nevezi a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság bíráit, valamint az a röhejes jogszabálygyár, amelyben a kormánypárt a demokratikus jogalkotás alapelveit semmibe véve futószalagon fogadja el a törvényjavaslatokat” – jelentette ki Dénes Balázs, a TASZ elnöke. “Nem ritka, hogy nettó néhány percet szánnak egy törvénymódosító javaslat vitájára, és ha a Lázár János-féle Házszabály-módosítást elfogadják, akkor az magát a parlamenti vitát is formalitássá silányíthatja.

A TASZ álláspontja szerint a magyar Országgyűlés tekintélyét nem az Index videója sérti, hanem amikor a kormánypárti képviselők kihasználva azt, hogy az ülésteremben nem lehet forgatni, székcserével tömeget képezve, a demokratikus ellenzék nélkül, kilenc nap alatt fogadták el Magyarország Alaptörvényét. A TASZ szerint a parlament tekintélyéhez nem arra van szükség, hogy az Országgyűlés elnöke korlátozza a parlamenti nyilvánosságot, és garanciát várjon arra, hogy az újságírók a hatalom kiszolgálóiként tevékenykedjenek. A parlament tekintélyét a jogalkotási munka kiszámíthatóvá és nyitottá tételével, továbbá a nyilvánosság kontroljának megteremtésével lehetne visszaállítani.

Míg az Országgyűlés méltósága jogilag értelmezhetetlen, addig azonban az emberi méltóság nagyon is valós. Az emberi méltóságnak pedig szerves része a szólás szabadsága – a házelnök mostani döntése tehát minden magyar állampolgár emberi méltóságát sérti.