Tizennégy törvényjavaslatot fogadhat el a Ház, kétharmadhoz köthetik az szja egykulcsosságát

2011.12.23. MTI

Az Országgyűlés mai ülésnapján tizennégy zárószavazás szerepel, megszülethet például az új felsőoktatási, családvédelmi, választási, valamint államháztartási törvény.

A parlament szavazhat az ország pénzügyi stabilitásáról szóló kormányzati előterjesztésről is, amelyben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kétharmados jogszabályban rögzítené a személyi jövedelemadó egykulcsosságát. José Maunel Barroso, az Európai Bizottság elnöke levélben kérte az indítvány visszavonását, ezt Orbán Viktor kormányfő válaszlevélben utasította el.

A Ház ülése délelőtt tíz órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Csóti György (Fidesz) veheti fel parlamenti mandátumát, amelyet a már országgyűlési képviselő Láng Zsolt szerzett meg számára időközi választáson.

Ezt követően Németh Lászlóné leendő fejlesztési tárcavezető teheti le miniszteri esküjét. A határozathozatalok során a fontosabb előterjesztések közül elsőként a jegybankról szóló indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról dönthet az Országgyűlés. Kormányoldali képviselők több ponton is változtatnának az Európai Központi Bank által kifogásolt előterjesztésen, noha a pénzintézet még így sem elégedett a kabinet terveivel.

A Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló javaslat elfogadásával a parlament kimondaná, hogy a jogszabályban lefektetett államadósság-csökkentési szabályt először a 2016-os költségvetés elkészítésénél kellene alkalmazni. Emellett megteremtenék a még magán-nyugdíjpénztári tagok számára az állami pillérbe átlépés lehetőségét. Ezután szavazhatnak a KDNP családvédelmi javaslatáról, majd az országgyűlési képviselők választását szabályozó fideszes indítványt fogadhatják el. Az államháztartásról és a felsőoktatásról szóló kormányzati előterjesztések határozathozatalaira az ülésnap végén kerülhet sor. Az Országgyűlés az év utolsó hetében is folytatja munkáját, következő két ülésnapján - várhatóan jövő szerdán és pénteken - pedig elfogadhatja az új jegybanktörvényt, illetve több átmeneti rendelkezést is fűzhet a jövő év első napján hatályba lépő új alaptörvényhez.