Szabó Máté: jelentős átszervezés zajlik az ombudsmani hivatalban

2012.01. 4. MTI

Jelentős funkcióváltás és átszervezés zajlik az alapvető jogok biztosának új hivatalában - közölte Szabó Máté ombudsman azt követően, hogy az LMP kedden bírálta a hivatal átalakítását, egyebek mellett azt, hogy az új szervezeti és működési szabályzat - véleményük szerint - a helyetteseket díszletté alacsonyítja le; felrótták a korábbi munkatársak jelentős részének elbocsátását is.

Szabó Máté az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni az LMP közlését, ugyanakkor egy közleményt adott ki az átalakításról. Ebben azt tudatta, hogy az immár egységes szervezetben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa volt munkatársainak kétharmada is dolgozik, közöttük ketten vezető beosztásban.

Hozzátette: emellett három fős saját stáb segíti Fülöp Sándort, az alapvető jogok biztosának helyettesét.

Közölte azt is, hogy az alapvető jogok biztosának egységes szervezetében lehetőség van arra, hogy nem csupán a jövő nemzedékek ügyeivel közvetlenül foglalkozó munkatársak, hanem ha kell, akár a hivatal egésze is bekapcsolódjon környezetvédelmi problémák vizsgálatába, amennyiben azt a biztos helyettese kezdeményezi és a biztos támogatja.

Az alapvető jogok biztosa új hivatalának nincs módja önálló környezettudományi centrum fenntartására, ezért a vizsgálatokhoz szükség esetén külső szakértők és források segítségét is igénybe veszi - fűzte hozzá.
A szervezet átalakítására, a személyi változásokra, valamint a nyilvánosság tájékoztatására az alaptörvény életbe lépése utáni első munkanapon nyílt lehetőség. A 2012. január 2-án kezdett folyamat, az alapvető jogok biztosa hivatalának átszervezése, az új szervezet kialakítása az idén folytatódik - áll Szabó Máté közleményében.

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL