Vádat emelt az ügyészég az orosz-ukrán bűnözői csoportban végrehajtó szerepet betöltő és büntetőeljárása elől éveken át külföldön bujkáló Szerhij V. Sz. ellen – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

A Leonyid Sztecura által szervezett és vezetett orosz-ukrán bűnszervezetben tevékenykedő férfit 2011 januárjában Karlovy Varyban fogták el a hatóságok, majd Magyarországra hozták, és büntetőeljárást indítottak ellene.

Skoda Gabriella, az ügyészség szóvivője közleményében azt írta, a hatóságok azért indítottak eljárást a Sztecura “közvetlen alárendeltjeként végrehajtó szerepet” betöltő férfi ellen, mert a bűnszervezet tagjaként részt vett abban, hogy 1999-ben meggyilkolt Seres Zoltán halála után a bűnszervezet átvegye a budapesti Citadella diszkó “védelmét”, és a védelmi pénz beszedését.

A vádirat szerint a férfi és társai botrányok, verekedések provokálásával gyakoroltak nyomást a diszkó üzemeltetőire, hogy a korábban Seres Zoltánnak adott védelmi pénzt nekik fizessék.

Leonyid Sztecurát a nyomozó hatóság már korábban elfogta, és több társával együtt elítélte, Szerhij V. Sz. azonban külföldre menekült.

Az előzetes letartóztatásban lévő “végrehajtó” ellen a Fővárosi Főügyészség kétrendbeli, bűnszervezet tagjaként elkövetett zsarolás bűntette miatt emelt vádat.

A bűnszervezet vezetőjét, Sztecurát felbujtóként elkövetett emberölési kísérlet és zsarolás miatt 2006 március végén ítélték jogerősen nyolcéves fegyházbüntetésre, helybenhagyva a 2004 októberében hozott bírósági döntést, egyben az ukrán-izraeli állampolgárságú férfit nyolc évre kiutasították az országból azért, mert egy oroszokból és ukránokból álló, 50-60 fős, erős bűnözői csoportot vezetett Magyarországon a 90-es évek második felében. Főként védelmi pénzek beszedésével és pénzbehajtással, prostitúcióval foglalkoztak, majd Sztecura az 1999-ben Tahitótfalun géppisztollyal kivégzett Seres Zoltán “örököseként” fellépve szedett védelmi pénzeket.

A gyilkossági kísérletben a maffiafőnököt azért találták bűnösnek, mert egy elszámolási vita kapcsán egy rivális banda csecsen származású tagját 1997-ben utasítására emberei foglyul ejtették azért, hogy megöljék. Áldozatukat verték, késsel szurkálták, de a férfi életben maradt.

Leonyid Sztecura ellen az első fokú ítélet a tárgyi bizonyítékon túl jelentős mértékben “alvezére”, a per harmadrendű vádlottjának, Valentin Gudocsnyikovnak az önmagára nézve is terhelő vallomásán alapult. Sztecura az előzetes letartóztatása alatt, 2003 nyarán a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben azzal fenyegette meg fogva tartott társát, Valentin Gudocsnyikovot, hogy ha terhelő vallomást tesz rá az ellene emberölés és zsarolás miatt indult eljárásban, megöli, és a családját is bántódás éri. A vád szerint arra is figyelmeztette volt alvezérét, hogy ha addigi tanúvallomásait nem vonja vissza, akkor jobban teszi, ha önkezével vet véget az életének.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2005 nyarán büntetőügyben elkövetett hatósági eljárás akadályozásának kísérletében mondta ki bűnösnek Sztecurát, ezért két év négy hónap börtönbüntetésre ítélte, és öt évre kitiltotta az ország területéről.

Valentin Gudocsnyikov – mivel az emberölés és zsarolás miatt indult eljárásban terhelő vallomást tett Leonyid Sztecurára – bekerült az Országos Rendőr-főkapitányság tanúvédelmi programjába. Ugyanebben a perben a társaira valló Gudocsnyikovot bűnszervezetben elkövetett zsarolás miatt két és fél év fegyházbüntetésre és mellékbüntetésként az országból való kiutasításra ítélték.

A 2001-től fogva tartott Sztecura 2010. februárban – letöltve jogerős szabadságvesztését – szabadult, majd a magyar hatóságok gondoskodtak a ország területéről történő kiutasítás végrehajtásáról.