A kormány kész a Nemzetközi Valutalappal folytatandó egyeztetésre, Magyarország számára egy olyan készenléti hitelkonstrukció lenne elfogadható, amely tartalmaz elővigyázatossági elemet is, vagyis nem azonnali hitelfelvételt jelent – mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, az IMF-el tárgyaló magyar delegáció vezetője csütörtökön.

A kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak, a cél az, hogy minél gyorsabban sikerüljön megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal – mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Csütörtök délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és Fellegi Tamás, a magyar tárgyalódelegáció vezetője egyeztettek a jövő heti washingtoni IMF-tárgyalásokra szóló mandátumról, az egyeztetésen megszülettek az alapvető döntések.

Fellegi Tamás megjegyezte, hogy az alapprobléma továbbra is az államadósság, ország devizában való kitettsége és nem lehet figyelmen kívül hagyni a magas euró-árfolyamot sem. A kormány az ország finanszírozását mindenekelőtt a piacokról biztosítaná, ennek azonban alapfeltétele, hogy megállapodjunk a Nemzetközi Valutalappal és az Európai Bizottsággal. Az IMF igazgatótanácsa január 18-án értékeli a magyar gazdaság helyzetét.

A kormány kész a tárgyalásokra

A kormány kész feltételek nélkül leülni tárgyalni és megfontol minden olyan észrevételt, amely nem változtatja meg a kabinet eredeti szándékát, mindez azonban nem jelenti azt, hogy akármilyen feltételt elfogadnánk – erősítette meg Fellegi Tamás. A kormány kész a kompromisszumra az IMF-hitel lehetséges formáiról, Magyarország számára egy olyan készenléti hitelkonstrukció lenne elfogadható, amely tartalmaz elővigyázatossági elemet is, vagyis nem azonnali hitelfelvételt jelent.

Az MNB alelnöke is ott lesz Washingtonban

Fellegi Tamás jelezte, hogy a washingtoni egyeztetésen részt vesz Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is. Készek vagyunk, ahogy eddig is tettük, teljes mértékben tiszteletben tartani az MNB függetlenségét, s úgy gondoljuk, hogy az Országgyűlés által elfogadott jogszabályi környezet nem rontja ezt a feltételt” – hangsúlyozta a miniszter.

A forint árfolyamáról Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: az árfolyam alakulásában az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos találgatások mellett, a bankbetétekkel és banki szolgáltatásokkal kapcsolatos rémhírek is szerepet játszottak. A nemzetgazdasági miniszter, a Bankszövetség, az MNB és a PSZÁF képviselői csütörtök délután találkoznak, hogy megtárgyalják, milyen lépéseket kell tenni a rémhírek eloszlatása érdekében.