Sikkasztás vádjával állította bíróság elé Taszár polgármesterét az ügyészség. A büntetőper szerdán kezdődött a Kaposvári Városi Bíróságon.

A vádhatóság szerint a somogyi település elöljárója a 2008 októberében az önkormányzat tulajdonába ingyenesen adott laktanyából 2009-ben összesen 404 ezer forint értékben értékesített olyan, a Magyar Honvédség tulajdonában lévő, az önkormányzat őrzésére bízott eszközöket, amelyek értékesítére nem volt felhatalmazása.

A vád szerint a polgármester nem tájékoztatta a képviselő-testület tagjait, hogy ezek a tárgyak nem képezik az önkormányzat tulajdonát. Előterjesztésére – a testület jóváhagyásával – 31 lemezszekrényt értékesítettek egyenként ezer forintos vételáron, holott valójában ezek értéke darabonként hatezer, illetve tízezer forint. A vevők nem tudtak arról, hogy ezek nem az önkormányzat tárgyai, a vételárat – összesen 204 ezer forintot – befizették a pénztárba.

Egy másik ügylet során a képviselő-testület egyik tagja működésképtelen faipari gépeket – gyalut, kör- és szalagfűrészt – vásárolt 15 ezer forintért, melyek valódi értékét az ügyészség által felkért szakértők összességében 200 ezer forintra értékeltek.

A vádirat szerint ennek alapján a vádlott összesen 404 ezer forint értékben károsította meg a magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló ingóságokat. A vád szerint a polgármester felelős az anyagi károkozásért.

A polgármesterként harmadik ciklusát töltő 44 éves Pataki Sándor a tárgyalás megkezdése előtt, majd a bíróságon tett vallomásában is azt mondta: nem követett el bűncselekményt, polgármesterként a képviselő-testület döntéseit hajtotta végre.

Az eladott ingóságokkal kapcsolatosan azt mondta, a laktanya átadásakor külön kérése volt a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy kezdjen valamit a használaton kívüli berendezésekkel. Később derült csak ki számára is, hogy valójában nem adhatja el az őrzésre átadott ingóságokat, melyek értékét egyébként vitatta. Mint mondta, “ezek selejtes, felesleges holmik voltak, a honvédség számára nulla forint értéken, amelyeket a szakértő működőképes készülékek internetes eladási árán szerepeltetett”. Közölte továbbá, hogy az ingóságokat a honvédség már négy éve át akarja adni a taszári önkormányzatnak, de jelenleg az ellene folyó bírósági eljárás ennek a gátja.

Nem felel meg a valóságnak, hogy nem tájékoztatta a képviselőket, hiszen a szerződések jegyzőkönyve ismert volt előttük – állította a polgármester, aki felvetette a jegyző felelősségét, mondván, neki kellett volna figyelmeztetnie őt és a testületet arra, hogy az értékesített eszközök nincsenek az önkormányzat nyilvántartásában, és így nem is értékesíthetők. A lemezszekrények értékesítését egyébként nem ő akarta, azt a szomszédos önkormányzatok kérték – jegyezte meg.

“Sokat tettem azért, hogy a laktanya a községünk tulajdonába kerüljön, ezért a Honvédelmi Minisztériumtól kitüntetést is kaptam már az ellenem folyó rendőrségi nyomozás idején” – mondta Pataki Sándor, hozzátéve: “a megyéből viszont mások nem nézték jó szemmel, hogy hozzánk került az egymilliárdos vagyon”. Ezzel kapcsolatosan megemlítette, hogy a tárgyak és az épületek őrzésére az átvétel óta 28 millió forintot fordítottak.

A taszári önkormányzat jegyzője szerdán, a tanúkénti meghallgatásán azt mondta: nem tudta, hogy a laktanyai ingóságok a honvédségé maradtak.

A tárgyalás további tanúk meghallgatásával folytatódik.