Ma jelentik be a Vidékfejlesztési Minisztériumban, hogy a szaktárca lezárja a vidékstratégiát és meghirdeti az ágazat új fejlesztési koncepcióját a Darányi-tervet. A szakmai rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond.

A minisztérium széles társadalmi vita után véglegesítette a 10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégiát. A most induló Darányi Ignác Terv a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtásának kereteit adja meg. Olyan váz, amelynek tartalommal és programokkal való megtöltése folyamatos feladata lesz a vidékfejlesztési kormányzatnak.

A Darányi Ignác Terv alappillérei: a jogszabályi környezet megújítása, életszerűvé tétele; a hatékony, ügyfélbarát támogatási és intézményrendszer kialakítása; szemléletformálási, képzési programok és akciók indítása; az uniós és a hazai társfinanszírozású programok kidolgozása és elindítása; valamint a nemzeti finanszírozású programok kidolgozása és elindítása.

A szakemberek szerint a vidékstratégiai célok megvalósításához elsődlegesen az agrár- és vidékfejlesztést, a környezet- és természetvédelmet, valamint a vízügyet szolgáló, az európai vidékfejlesztési, kohéziós és regionális politikához kapcsolódó uniós, valamint a nemzeti költségvetésben biztosított, hazai források összehangolt felhasználása szükséges.

A VM azt tervezi, hogy minden évben összegzi a Nemzeti Vidékstratégia által kitűzött célok megvalósulását, és kibontja a következő évre vonatkozó programokat, feladatokat és intézkedéseket. Ebben az elemző, tervező folyamatban ajánl és kér a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a kormány alkotó partnerséget mindazoknak, akik tenni akarnak az agrárium, a vidék és a környezet ügyéért, a magyarság Kárpát-medencei felemeléséért. A Darányi Ignácról elnevezett terv segítségével a kormány és a szaktárca a vidék életében alapvető és gyökeres fordulatot kíván elérni.

Darányi Ignác, a XIX-XX. század fordulójának kivételesen nagyformátumú agrárpolitikusa volt. A hozzáértők úgy vélik: az ő sikeres munkássága példa lehet mindazok számára, akik tenni akarnak a ma is nagy kihívások előtt álló magyar mezőgazdaságért, a vidék felemeléséért.