A magyar médiaigazgatás mindennapi gyakorlatával és a médiatörvénnyel kapcsolatban is súlyos tévedéseket tartalmaz az a levél, amelyet hétfőn Nicolas Beger, az Amnesty International európai igazgatója küldött az Európai Bizottságnak.

Nicolas Beger Európai Bizottságnak címzett leveléből első olvasásra nyilvánvalóvá válik, hogy sem ő, sem pedig a nemzetközi jogvédő szervezet munkatársai nem ismerik a hatályos médiatörvény szövegét, és a magyar médiaigazgatás napi gyakorlatával sincsenek tisztában.

Nem igaz, hogy a Médiatanács önkényesen hozhatna döntéseket a frekvenciapályázatok elbírálásakor. A Médiatanács valamennyi pályázati eljárás során a hatályos jogszabályok szerint, az esélyegyenlőség, az objektivitás, az átláthatóság és a megkülönböztetéstől mentes eljárás elveinek figyelembevételével jár el. A pályázati eljárás során hozott minden hatósági döntés ellen bírósági jogorvoslat kérhető.

Súlyos tévedés a levél azon állítása, hogy a frekvenciapályázat eredményével kapcsolatban a Klubrádió számára ne állna fent jogorvoslati lehetőség. E lehetőséggel – melyet egyébként éppen a kritizált médiatörvény teremtett meg – maga a Klubrádió vezetősége is élt, amikor a bírósághoz fordult jogorvoslatért.

Értelmezhetetlen Nicolas Beger azon állítása, mely szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság bizonyos szereplőket öt évre kizárhatna a frekvenciákra való pályázásból, amennyiben a műsorszórással és a frekvenciaengedélyezéssel kapcsolatos kötelezettségeik súlyos megsértését állapítja meg. Ilyen rendelkezés egész egyszerűen nem található a magyar médiatörvény szövegében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sajnálja, hogy a tekintélyes jogvédő szervezet európai igazgatóját tanácsadói ilyen kellemetlen helyzetbe hozták, és minden szakértő segítséget felajánl annak érdekében, hogy az Amnesty International is első kézből szerezhessen hiteles információkat a magyar médiaigazgatási szabályokkal kap.