Hiba volt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) leminősítése a Standard & Poor’s részéről, ugyanakkor az sem szerencsés, ha politikusok bírálják a hitelminősítőket osztályzatrontási döntéseikért – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők keddi helyzetértékelésükben.

Az S&P előző este Londonban bejelentette, hogy a pénzügyi stabilitási eszköz hosszú futamú osztályzatát egy fokozattal “AA plusz”-ra süllyesztette a lehetséges legjobb “AAA”-ról, miután a múlt héten két nagy garanciavállaló eurótagállamtól – Franciaországtól és Ausztriától – is megvonta az “AAA” szuverén adósbesorolást.

Befektetők számára kedden Londonban összeállított napi devizapiaci értékelésükben a Commerzbank elemzői azonban úgy ítélték meg, hogy “nehezen érthető” a Standard & Poor’s döntése, mivel a lépéshez fűzött indoklás “hibás”. A ház ennek az érvének az alátámasztására idéz a hitelminősítő által az EFSF osztályzatrontásához fűzött elemzésből. Eszerint “Franciaország és Ausztria leminősítése után az EFSF által kibocsátott és besorolással ellátott hosszú futamidejű adósságkonstrukciókat már nem támasztják alá teljes mértékben a Standard & Poor’s listáján ‘AAA’ szuverén besorolással szereplő garanciavállaló eurótagállamok garanciái”.

A Comnerzbank elemzői szerint azonban az EFSF-nek Franciaország és Ausztria nélkül is 271 milliárd euró kötelezettségre szóló garanciavállalása van “AAA” adósosztályzatú eurótagországok részéről, miközben eddig nem egészen 21 milliárd euró értékű saját adósságpapírt vitt a piacra. Így az EFSF “még jó néhány kötvényt” kibocsáthat anélkül, hogy túllépné az “AAA”-garanciájú keretet.

Így “előállt az a furcsa helyzet”, hogy egy hitelminősítő “AA plusz” szintűnek ítéli egy adós hitelképességét, azzal együtt is, hogy az érintett adósnak még van vagy 250 milliárd eurónyi szabad “AAA”-garanciakerete – áll a Commerzbank keddi londoni elemzésében.

A cég szerint ez “nyilvánvalóan nem fogja elősegíteni” a hitelminősítők körül zajló vita lenyugvását.

A Commerzbank elemzői ugyanakkor hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a “dolgok természete alapján” a hitelminősítőknek néha olyan osztályzati döntéseket kell hozniuk, amelyek “kényelmetlenek lehetnek a politikusok számára”, és emiatt e cégek “általánosságokban mozgó bírálata nem indokolt és nem is hasznos”.