A szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás és gyermekjóléti programok megújítására, új megoldások kigondolására, az alapellátási szolgáltatások fejlesztésére pályázhatnak a települési önkormányzatok és társulásaik; a pályázat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.

Az Új Széchenyi Terv keretében elindított program keretösszege 3 milliárd forint, a települések február 28-ig nyújthatják be tervezett projektjeiket, és pályázatonként 20-35 millió forint támogatást nyerhetnek. A pályázaton az úgynevezett konvergenciarégiók önkormányzatai indulhatnak, ez azt jelenti, hogy sem a főváros, sem pedig a Pest megyei települések nem vehetnek részt a programban. A pályázat a települési önkormányzatoknak a területükön lévő alapszolgáltatások, alapellátások és a lakosok “szükségleteinek átgondolására” nyújt lehetőséget. Az önkormányzatok az elnyert összegekből egyebek mellett speciális tudású szakembereket, például gyógypedagógusokat alkalmazhatnának, vagy segítő programokat alakíthatnak ki a házi segítségnyújtás területén.

A 10 ezres lélekszámot meghaladó települések szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatásai közé tartozik a szociális étkeztetés, a családsegítés, a gyermekjóléti szolgálat, a gyermekek napközbeni ellátása, a házi segítségnyújtás, valamint a nappali intézményi ellátás.