A kormány tegnap jóváhagyta a felsőoktatási hallgatói szerződésekről szóló rendeletet, melynek értelmében a szerződést kötő hallgatóknak 20 év alatt kétszer annyi ideig kell dolgozniuk Magyarországon, mint amennyi ideig képzésük tartott – tájékoztatott Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár pénteken.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény számos olyan újdonságot tartalmaz, melyek konkretizálása most folyik. Ilyen volt többek között a hallgatói szerződések kérdése is – fogalmazott Hoffmann Rózsa. Kiemelte: a hallgatói önkormányzatok is elfogadták a szöveget, tehát ismerik a benne foglaltakat.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az új törvény új struktúrába rendezte a felsőoktatási képzés finanszírozását: három formában – teljes- illetve részösztöndíjjal és önköltséges módon – lehet részt venni a képzéseken.

A szerződéseket az Oktatási Hivatal köti majd az állami ösztöndíjban részesülő hallgatókkal – mondta, hangsúlyozva, hogy a szerződéskötés senkire nézve sem kötelező. Akinek nem felelnek meg a feltételek, azok áttérhetnek önköltséges képzési formára. A szerződés értelmében mindenkinek kétszer annyi időt kell dolgoznia Magyarországon, mint amennyi időt képzése igényelt. Ennek teljesítésére a képesítés megszerzésétől számítva 20 évi időintervallum áll a szerződő rendelkezésére – ismertette a részleteket Hoffmann Rózsa.

Az oktatásért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik valamilyen okból nem teljesítik a szerződésben vállaltakat, képzésük díjának visszafizetésére kötelezhetők. Vannak azonban könnyítések, illetve kivételek. Azok a hallgatók, akik állami támogatásban részesülnek, de diplomát szerezni nem tudnak, képzésük összegének 50 százalékát kell visszafizetniük. Azok a nők, akik három gyermeket szülnek, mentesülnek a költségek visszatérítése alól. A fogyatékkal élők, a hátrányos helyzetűek, illetve a külhoni hallgatók további könnyítésre jogosultak – mondta el.

Hoffmann Rózsa bejelentette, hogy egy másik rendeletben szabályozzák a jogász és gazdasági képzéseken ösztöndíjjal tanuló hallgatók visszafizetési kötelezettségeit. Mivel a támogatott létszámkeret felosztása során a természettudományokra, illetve az informatikai és műszaki területekre helyezték a hangsúlyt, a jogász vagy a gazdasági szakot elvégzők diákhitelét az állam visszatéríti abban az esetben, ha a hallgató a későbbiekben az államigazgatásban helyezkedik el.