Erősebb lesz az EU a horvát csatlakozással

2012.01.23. MTI

A Külügyminisztérium üdvözölte, hogy a vasárnapi népszavazáson a horvátok többsége országa uniós csatlakozása mellett szavazott, hiszen - írták az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben - az integráció nemcsak Horvátországnak kínál jó esélyt, hanem ez által az Európai Unió is erősebb lesz.

Az eredményes népszavazás fontos állomás a teljes jogú tagság felé vezető úton - rögzítette közleményében a tárca.

Emlékeztettek: miután a csatlakozási tárgyalásokat a 2011. első félévi soros magyar EU-elnökség alatt lezárták, és a csatlakozási szerződést 2011 decemberében Brüsszelben aláírták, a jelenlegi sikeres referendum megteremtette a lehetőségét annak, hogy elinduljon a szerződés ratifikációja mind a 27 tagállamban.

Magyarország továbbra is kész politikai és szakmai támogatást nyújtani Horvátországnak a csatlakozási folyamat feladatainak teljesítéséhez - hangsúlyozták, hozzátéve: Horvátország várhatóan 2013. július 1-jén az Európai Unió 28. tagállamává válik.

Kiemelték: Magyarország reméli, hogy Horvátország csatlakozása a bővítési politika hitelességének alátámasztására szolgál.

A Horvátországban vasárnap leadott szavazatok több mint 99 százalékának összesítése alapján a horvátok 66,25 százaléka biztosította támogatásáról az EU-csatlakozást, az ellenzők tábora pedig 33,15 százalékot tett ki. A választási részvétel viszonylag alacsony, 43,67 százalék volt.

Horvátország tavaly decemberben írta alá az uniós csatlakozási szerződést, amely 2013. július 1-jén lép életbe, ha a jelenlegi 27 uniós tagállam addig ratifikálja a szerződést.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK