A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2012. január 24-én eljárást indított az Andosa Market Kft. és a MORTAK FRUIT Kft. ellen. Az ügyindítás első lépéseként előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a Magyarországon 2010 novemberét követően kiírt zöldség és gyümölcs beszerzésekre vonatkozó közbeszerzési eljárások kapcsán a vállalkozások gazdasági versenyt korlátozó megállapodást kötöttek. Az érintett tenderek kapcsán tanúsított magatartásaik – úgy, mint az eredmények ismeretében való visszalépés, a hiánypótlás elmulasztása, tartalmi hasonlóságok, referenciák biztosítása – valószínűsíthetően az ajánlattevők tisztességtelen összejátszására, azaz a „körbenyerésre” utalnak.

A GVH gyanúja szerint a vállalkozások a fenti magatartásukkal feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-72/2011