A jelenlegi gazdasági helyzet alapján tovább kell folytatni az Európai Unióban a pénzügyi stabilitás és az államháztartási konszolidáció biztosítására irányuló erőfeszítéseket – szögezte le Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke a jövő hétfőn rendezendő csúcsértekezletre küldött meghívólevelében.

A Brüsszelben csütörtökön közzétett levél szerint e munka folytatása a feltétele annak, hogy az unió országai visszatérhessenek a fenntartható gazdasági növekedéshez.

Van Rompuy azt is javasolta, hogy a témába vágó átfogó kérdésekkel a márciusban tartandó, félévközi állam- és kormányfői találkozón foglalkozzanak, a január 30-i csúcsértekezleten azonnali intézkedésekre összpontosítsanak olyan területeken, mint a fiatal korosztályok foglalkoztatása, az egységes uniós belső piac működése, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása.

Megerősítette az uniós elnök azt is, hogy a hétfői találkozón tervei szerint jóváhagyják az euróövezet stabilitását biztosító állandó mechanizmus idei létrehozására vonatkozó szerződés szövegét, illetve megállapodhatnak a költségvetési fegyelem szigorításával kapcsolatos új megállapodás szövegében is.

Ezzel a két új dokumentummal az EU tovább növeli azon eszközeit, amelyek segítenek biztosítani az euróövezet stabilitását és fejlesztését – emelte ki az uniós elnök.