Együttműködik a külgazdasági hivatal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

2012.01.27. MTI

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) együttműködési megállapodást kötött a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének fokozása és innovációs tevékenységük eredményességének javítása érdekében - közölte a HITA pénteken az MTI-vel.

A két szervezet közös célja a kkv-k külpiaci megjelenésének és nemzetközi együttműködéseinek elősegítése az iparjogvédelmi és szerzői jogi ismereteik gyarapítása, a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos információk terjesztésével, valamint az iparjogvédelmi kultúra fejlesztésével. A HITA és az SZTNH a témakörökben közösen elkészített kiadványokat, együttesen tervezett és lebonyolított hazai és nemzetközi projekteket és rendezvényeket tervez.

Az együttműködés keretében a HITA vállalja, hogy az egyes iparjogvédelmi formákra vonatkozó általános és eset-specifikus szakmai tanácsadást nyújt, illetve szükség esetén az ügyfelet közvetlenül az SZTNH-hoz irányítja. A vonatkozó adatvédelmi jogszabályok és titoktartási nyilatkozatok rendelkezéseire is figyelemmel tájékoztatást nyújt az SZTNH számára az ügyfélkörébe tartozó vállalkozások szellemitulajdon-védelmi szempontból releváns eseteiről. Vállalja továbbá, hogy az SZTNH ügyfeleitől érkező, az Európai Unió vállalkozáspolitikájával kapcsolatos visszajelzéseket és jogalkotási javaslatokat továbbítja az Európai Bizottság részére.

Az SZTNH a megállapodás szerint azt vállalja, hogy a HITA tevékenységi körébe eső ügyekben az őt megkereső ügyfeleket közvetlenül a HITA-hoz irányítja, ügyfélszolgálati tevékenysége körében a HITA ügyfelei részére általános szellemi-tulajdonvédelmi tájékoztatást nyújt, továbbá tájékoztatja a HITA-t az általa szervezett iparjogvédelmi tájékoztatási eseményekről, oktatásokról, nyilvános iparjogvédelmi szakmai eseményekről, lényeges jogszabály-változásokról - olvasható a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA
TÁRSASÁGI JOG
GAZDASÁGI JOG