Hétfő reggeltől stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalat a Malév

2012.01.30. MTI

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette a Malév légitársaságot.

Az erről szóló kormányrendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, és reggel 7 órakor lépett hatályba. Az Orbán Viktor aláírásával megjelent kormányrendelet a csődtörvény meghatározott paragrafusait jelöli meg, amint amelyeket a társaságra alkalmazni kell.

A csődtörvény szerint a kormányrendelet kihirdetésétől kezdve a hitelezők csődeljárást nem kezdeményezhetnek a Malév ellen, a kérelmet a bíróság soron kívül elutasítja.

A törvény szerint a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek, vagy kiemelt közérdek fűződik, továbbá amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint történjék.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnél csődeljárás és felszámolás esetén vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagyonfelügyelőként, rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság jár el a hivatkozott törvény szerint.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT