Jogerősen pert nyert Tőkés László európai parlamenti képviselő egy román újság és annak főszerkesztője ellen, aki azt állította róla, hogy a politikus a volt román kommunista titkosszolgálat alkalmazottja volt.

Tőkés sajtóirodájának keddi közleménye emlékeztet arra, hogy az EP-képviselő azért fordult bírósághoz, mert a Ghimpele de Bihor című nagyváradi hetilap és annak főszerkesztője, Florin Budea 2010 januárjában olyan cikket közölt, amelyben azt állította, hogy Tőkés László a Securitate volt román kommunista titkosszolgálat alkalmazottja volt. Budea egy volt román titkosszolgálati tiszt visszaemlékezése alapján írta Tőkésről, hogy a Securitate nevezte ki Temesvárra egyházi szolgálatra.

Első fokon a nagyváradi bíróság tavaly márciusban elutasította a felperes keresetét, de másodfokon a Bihar megyei törvényszék már Tőkésnek adott igazat, aki ezer lej (mintegy 69 ezer forint) kártérítésre jogosult.

Az EP-képviselő a megítélt kártérítést az erdélyi magyar sajtóból hiányzó tényfeltáró újságírás bátorítására ajánlja fel, így a Krónika című erdélyi napilappal közösen egy ilyen jellegű pályázatot hirdetnek.