A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet álláspontja szerint nincs jogi relevanciája a gyöngyöspatai önkormányzat döntésének, amellyel a szervezetet is kitiltották a településről – erről Dénes Balázs, a TASZ elnöke beszélt szerdán az MTI-nek.

“Az önkormányzatnak ez egy szimbolikus döntése, fel nem merül bennünk, hogy ettől mi ne mennénk Gyöngyöspatára, vagy ne végeznénk ott a dolgunkat” – fogalmazott Dénes Balázs, aki az önkormányzati döntést “vudu átoknak” minősítette.

Dénes Balázs szerint önkormányzati határozatban nem lehet egy szervezetet persona non gratának nyilvánítani, ez jogi nonszensz. Rámutatott: kitiltani valakit egy településről csak bírósági határozattal lehet egy büntetőeljárás végén, ilyenről azonban jelen esetben szó sincs.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök esetében úgy vélte, az önkormányzati deklaráció valószínűleg azt jelenti, hogy őt nem kívánják hivatalosan fogadni a településen, azonban egy jogi szervezet esetében ilyet mondani – szerinte – teljesen értelmetlen, de “jól jelzi az önkormányzat jogfelfogását”.

Gyöngyöspatán a község önkormányzata hétfőn nyilvánította nem kívánatos személlyé Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnököt és a TASZ-t. A település jobbikos polgármestere, Juhász Oszkár azt mondta az MTI-nek, a döntés közvetlen kiváltó oka azon értesülésük, hogy Gyurcsány Ferenc a miskolci avasi lakótelepen tett látogatását követően a Heves megyei Gyöngyöspatát kívánja felkeresni, ám a helybeliek nem kérnek ebből.

A döntést, amelyet hétfő este hozott meg a képviselő-testület a polgármester mellett a jelenlévő öt független képviselő szavazatával, azzal magyarázta: Gyurcsány és a TASZ aktív kezdeményezői annak a lejárató kampánynak, amely szerintük Magyarország és a magyar nemzet ellen folyik.

Juhász Oszkár, amikor az MTI tudósítója emlékeztette arra, hogy egy hasonló gyöngyössolymosi döntést a bíróság jogsértőnek nyilvánított, azt mondta: “ezt megtehetik”.

A Heves Megyei Bíróság 2011 novemberében kimondta, hogy jogsértő a gyöngyössolymosi önkormányzat tavaly februárban hozott határozata, amellyel nem kívánatos személynek nyilvánítottak a településen hat embert, köztük két újságírót. A bíróság a kormányhivatal keresetére helyezte hatályon kívül az önkormányzati döntést; megállapította, hogy az mind tartalmi, mind eljárási szempontból jogsértő.