Az újonnan felvételt nyert önköltséges hallgatók számára indít szeptembertől kétpilléres ösztönzési és támogatási rendszert a Budapesti Corvinus Egyetem.

A felsőoktatási intézmény MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a támogatási rendszer egyik pillére a Corvinus Hallgatói Kompenzációs Program, amelynek keretében a hallgatói előmenetelre, illetve a szociális helyzetre tekintettel az egyetem saját forrásaiból biztosít kedvezményeket alapképzésben, illetve mesterképzésben résztvevő új önköltséges hallgatóinak.

A kompenzációs program célja, hogy ösztönözze a hallgatói eredményességet, a legkiválóbbakat akár az önköltség 100 százalékával támogatva. Célja egyúttal, hogy a szociális helyzettől függően kedvezményes fizetési konstrukciókat biztosítson a beiratkozók számára. Az egyetem az első évben mintegy 50-70 millió forintos összeget különít el bevételeiből a programra annak érdekében, hogy az érintett hallgatók széles köre nyerhessen támogatást.

A rendszer másik pillére a Corvinus Hallgatói Ösztöndíj Program, amely külső, alapítványi források bevonásával valósul meg, többek között a tehetséggondozás, a szociális körülmények, az esélyegyenlőség szempontjait figyelembe véve.

A közleményben kiemelték: új helyzetet teremt a hazai felsőoktatásban az államilag támogatott hallgatói helyek számának jelentős változása. Egyes alapképzési szakokat, a közgazdászképzést különösen érinti a támogatott helyek rendkívüli csökkenése, az önköltséges hallgatók számának várható növekedése.

Ebben a helyzetben a Budapesti Corvinus Egyetem kétpilléres ösztönzési és támogatási rendszert hoz létre, amelynek két programját – a mindenkori sajátos jogszabályi környezetre figyelemmel – 2012 szeptemberétől indítja el az újonnan felvételt nyert önköltséges hallgatók számára.

A Corvinus célja, hogy az új ösztönzési és támogatási rendszerrel bővülő lehetőségeket és kedvező kilátásokat kínáljon a felvételizők számára – írták.