Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt K. Tamás és társa ellen indított büntetőügyben a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt K. Tamás és társa ellen indított büntetőügyben a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét.

Az I. rendű vádlott K. Tamás cselekményének folytatólagosan és részben társtettesként elkövetetti minősítését mellőzte a bíróság. A II. rendű vádlott R. Krisztián büntetését (aki egyébként más ügyből kifolyólag előzetes letartóztatásban van), tekintettel az elkövető társadalomra fokozottan veszélyes személyiségére, arra, hogy következetesen szembehelyezkedik a törvényekkel – 3 év börtönről 4 év börtönre súlyosította, míg a közügyektől eltiltást 3 évről 5 évre emelte.

Az I. rendű vádlott által előzetes fogvatartásban töltött 95 nappal 237.500 forint pénzbüntetést kifizetettnek tekintetett a bíróság, míg a fennmaradó 137.500 forint pénzbüntetés megfizetésre 5 havi részletfizetési kedvezményt adott. Amennyiben ezt az összeget a vádlott nem fizeti ki, büntetését 55 nap szabadságvesztésre kell átváltoztatni.
Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

2010. március 26-án a délutáni-esti órákban több baráti társaság szórakozott Szegeden, az Etelka sori Gól presszóban, ahova K. Dávid sértett társasága 17 óra után, míg a két vádlott társasága 19 óra körül érkeztek meg, majd valamennyien alkoholt fogyasztottak. Az este folyamán az I. rendű vádlott belekötött az ittassága miatt agresszívan viselkedő K. Dávidba, illetve annak társaságba, így vita alakult ki közöttük. A személyzet felszólítására elhagyták a termet, de a vita a presszó teraszán is folytatódott. Ezt követően visszatértek a presszóba, és tovább szórakoztak.

Nem sokkal később az I. rendű vádlott ismét belekötött az ittassága miatt továbbra is agresszíven viselkedő K. Dávidba, illetve annak társaságba, ismét vitáztak, amely újból a presszó teraszán folytatódott. Itt az I. rendű vádlott egyszer megütötte a sértettet, aki a további atrocitásokat elkerülendő, a barátnőjével hazament. Otthon észrevették, hogy a nő táskája a presszóban maradt. K. Dávid ekkor elhagyta a lakását, mondván, sétálni megy, és visszatér a presszóhoz, ahol a vádlottak még ott szórakoztak. Mivel a sértett tartott az újabb találkozótól, nem ment be, hanem a presszó teraszán sétált, majd egy sötét sarokban meghúzódva várta, hogy a vádlottak elmenjenek.

Úgy fél órával éjfél előtt a vádlottak tovább indultak szórakozni barátaikkal. A sértett ezt látva, félelmében elővett egy bicskát, hogy az esetleges újabb támadást elhárítsa. A vádlottak társasága elhaladt a sértett mellett, amikor az egyik barát észrevette a sarokban várakozó, kezében bicskát tartó sértettet, és szólt a többieknek. Ezt követően dulakodás alakult ki a sértett és az I. rendű vádlott között, aki „Gyere, játsszuk le!” felkiáltással rátámadt a sértettre, és lerántotta a földre. Ott is dulakodtak, a két férfi kölcsönösen bántalmazta egymást.

Eközben a jogos védelmi helyzetben lévő sértett a bicskát mindvégig az I. rendű vádlott feje mellett tartotta, mivel nem állt szándékában sérülést okozni. Ennek ellenére az I. rendű vádlott orra vérezni kezdett, kezét is megvágta a bicskával, amikor azt el akarta venni a sértettől. Ezt látva a II. rendű vádlott a földön lévő verekedőkhöz lépett, kirántotta a bicskát a sértett kezéből, majd a sértett mögé térdelve átfogta annak nyakát, és felszólította az I. rendű vádlottat, hogy rugdossa meg a sértettet. Az I. rendű vádlott ekkor felállt, és legalább kétszer vese tájékon rúgta a sértettet. Ezt követően az I. rendű vádlott elfordult, míg a II. rendű vádlott az elvett bicskával nyolcszor megszúrta a sértettet a nyakán, a vállán és a mellkasán. A sértett bántalmazásával a II. rendű vádlott csak a presszó egyik vendégének felszólítására hagyott fel, akinek átadta a bicskát, és társaival együtt elhagyta a helyszínt.

Az egyik szúrás megnyitotta a sértett mellkasát, légmellet okozott, ami közvetett életveszélyt idézett elő. A sértett gyógyulása 3-4 hetet vett igénybe – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Folytatólagosan, részben társtettesként elkövetett garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2011. június 17-én K. Tamás (1985 – szegedi lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 150 napi tétel, napi tételenként 2.500 forint pénzbüntetésre ítélte. A 375 ezer forint pénzbüntetést meg nem fizetése esetén szabadságvesztésre kell átváltoztatni, egy napi tétel összegének helyébe egy napi szabadságvesztés lép – mondta ki a bíróság.

Az ügy II. rendű vádlottja, R. Krisztián (1988 – szegedi lakos) életveszélyt okozó testi sértés bűntettéért, mint visszaeső, 3 év börtönt és 3 év közügyektől eltiltást kapott.

Az ítélet ellen az ügyész – a tartamát tekintve – az I. rendű vádlott javára, anyagi jogszabálysértés miatt, a minősítés megváltoztatása érdekében és a II. rendű vádlott terhére, a kiszabott büntetés súlyosítása, a börtön tartamának az emelése érdekében fellebbezett. Az I. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése, a pénzbüntetés mértékének csökkentése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.