A közszférában az állam biztosítja, hogy a 216 ezer forint alatti jövedelmi sávban keresőknek, mintegy 690 ezer embernek se csökkenjen a korábbi nettó bére.

A kormány arra kéri a versenyszféra munkaadóit, hogy hajtsák végre a minimálbér-emelést, és ha a minimálbértől 216 ezer forintig terjedő béreket öt százalék felett emelik, akkor a többletterhet az állam teljes mértékben megtéríti. A bérkompenzációhoz szükséges 130 milliárd forint a büdzsében rendelkezése áll – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A munkavállalói csoportok az idén sem járhatnak rosszul az egykulcsos, arányos adórendszerre áttéréssel – jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, miután a kormány – Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével – a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek képviselőivel több mint két órás megbeszélést folytatott hétfőn a Parlamentben.

Az arányos, egykulcsos szja-rendszerre áttérés utolsó szakasza mindegyik félre rendkívüli feladatokat ró – mondta Matolcsy György. A tárcavezető tájékoztatása szerint 790 ezer feletti azon munkavállalók száma, akik béremelés nélkül rosszul járnak, nagyjából 600 ezren viszont mindenféle kompenzáció nélkül is jól jönnek ki.

A kormány és az érdekképviseletek végül egy többlépcsős kompenzációs mechanizmusról állapodtak meg. Eszerint a közszférában az állam biztosítja, hogy a 216 ezer forint alatti jövedelmi sávban keresőknek, mintegy 690 ezer embernek se csökkenjen a korábbi nettó bére.

A versenyszektort érintően a kormány azt kéri a munkaadóktól: hajtsák végre a minimálbér-emelést, továbbá azt ajánlotta, hogy ha a minimálbértől 216 ezer forintig terjedő béreket öt százalék felett emelik a munkaadók, akkor a többletterhet az állam teljes mértékben megtéríti. A versenyszférában kétlépcsős lesz a kompenzáció. Az első lépésben, mintegy három százalékig, az állam kompenzálja az alacsony munkabérrel rendelkező csoportokat, a második lépésben pedig egyéni kompenzációt hajt végre az államok azoknál, akik kimaradnak a kompenzáció játékszabálya szerint a béremelésből. A bérkompenzáció 130 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek; ez az összeg rendelkezésre áll a büdzsében – mondta a miniszter.

Vegyes bérszabályozási modell

A közszférában valóban központi bérszabályozás van, a versenyszektorban azonban nem, hiszen a kormány nem írja elő az ötszázalékos béremelést, csak kéri, a kérése mellé pedig ösztönzőket állít – mondta Matolcsy György. A miniszter sikeresnek értékelte az egykulcsos adórendszer bevezetésének első évét, kiemelve azt, hogy 2011-ben a személyijövedelemadó-rendszer módosítása a munkavállalói körben ötszázalékos reálkereset-növekedést hozott, a nettó bérek pedig mintegy kilenc százalékkal bővültek. A gyermeket nem nevelő munkavállalók reálkeresete 0,7 százalékkal, az egygyermekeseké 4,1 százalékkal, a kétgyermekeseké 11,6 százalékkal, a három- és többgyermekeseké pedig több mint 18 százalékkal nőtt.