Benyújtotta a parlamentnek a kormány azt az országgyűlési határozati javaslatot, amelyben azt indítványozza, hogy a képviselők támogassák Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz.

A “gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés Magyarország általi aláírásának támogatásáról” szóló, a külügyminiszter által pénteken benyújtott és a parlamenti honlapon elérhető indítvány indoklása emlékeztet arra, hogy az Európai Tanács 2012. január 30-ai informális ülésén az állam- és kormányfők megállapodtak a paktum tartalmáról és a tervek szerint az Európai Tanács 2012. március 1-2-ai ülésén alá is írják a tagállamok a dokumentumot. A kormány február 8-án megtárgyalta a szerződés végeleges szövegéről szóló előterjesztést és annak elfogadására az Országgyűlés egyetértésének feltételével adott felhatalmazást, ezért szükséges a határozati javaslat elfogadása még március előtt – áll az indoklásban.

A javaslathoz háttéranyagként benyújtották a teljes szerződés végleges szövegét is. Eszerint az aláírók (a tizenhét euróövezeti ország és a vállalásokhoz csatlakozó más EU-tagállamok) államháztartásuk szerkezeti hiányát a bruttó hazai termékhez (GDP) képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják. Kivételt képeznek azok az országok, amelyek a GDP-hez képest 60 százaléknál jóval kisebb belső államadóssági rátával rendelkeznek, mert ők egy százalékos hiányig is elmehetnek.

A szerződés értelmében minden ország egy automatikus kiigazítási mechanizmus életbe léptetését helyezi kilátásba olyan esetekre, ha a hiány túlzott mértékben meghaladja a küszöböt. Az aláíró országoknak a megállapodás szerint alkotmányukba vagy más törvényükbe kell foglalniuk a költségvetési fegyelemre vonatkozó utalást. Ez utóbbit az Európai Bíróság lesz hivatott ellenőrizni akár már egy tagállam kérésére, és ha valamelyik ország tartósan nem teljesíti vállalt kötelezettségét, akár pénzbírsággal is sújtható.