Idén eddig 35 alkotmánybírósági döntést igénylő állampolgári beadvány érkezett az alapvető jogok biztosához, Szabó Mátéhoz – olvasható az ombudsman hivatalának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A korábban önálló ombudsmanok alkotmánybírósági beadványait is az alapvető jogok biztosa tarthatja fenn.

Az idén érkezett beadványok között szerepel a felsőoktatási törvény, az egyesülési jog, a sztrájktörvény, a devizahitel-törlesztésről szóló jogszabály, a nyugdíjjal és a magánnyugdíj-pénztári tagsággal összefüggő kérdések, és az adójogszabályok felülvizsgálata is – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a biztos fenntartja indítványait, amelyeket még korábban, az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként utólagos normakontrollra nyújtott be az Alkotmánybíróságnak a jogszerű rendőri intézkedésnek való ellenszegülés tárgyában, a sztrájktörvénnyel és a fogvatartottak egészségügyi ellátásának szabályozásával kapcsolatosan, a guberálás, valamint a közterületek életvitelszerű használatának szankcionálása miatt.

Az ombudsman az alaptörvény egyes rendelkezéseinek értelmezését már nem kezdeményezheti. Ezért nem tartható fent a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának az az indítványa, amely az országos kisebbségi önkormányzatok jogalkotást érintő véleményezési, illetve egyetértési jogával foglalkozik, ahogyan a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a telepengedélyezés rendjével kapcsolatos indítványának teljes eredeti tartalma sem.

Az ombudsmani hivatal szerint sajátos a helyzet az adatvédelem és az információszabadság körében dolgozó korábbi biztosok még el nem bírált alkotmánybírósági beadványaival kapcsolatban. Az alapvető jogok biztosa ebben a vonatkozásban ugyan jogutód, de a további szakmai feladatokat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila látja el. Szabó Máté ezért az ő szakmai véleménye alapján dönt majd az indítványok fenntartásáról – olvasható a közleményben.

Az új szabályok értelmében az Alkotmánybíróságnak már nincsen hatásköre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a dunakeszi láppal, valamint a pátyi golfpálya-projekttel kapcsolatos indítványainak elbírálására. A jövő nemzedékek biztosa nem csak az önkormányzati rendeletek alkotmányellenességét kifogásolta, hanem más jogszabályba ütközésükre is hivatkozott. Az alapvető jogok biztosa ezért levélben fordult a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, hogy az vizsgálja meg az indítványokkal érintett önkormányzati rendeleteknek és határozatoknak a jogszabályokkal való összhangját.

Az alapvető jogok biztosának hivatala szerint az alaptörvény életbe lépésével okafogyottá vált az az eljárás, amelyet a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa még tavaly év végén kezdeményezett az Alkotmánybíróságon az új ombudsmantörvény egyes rendelkezéseinek alkotmányellenessége tárgyában, ezért az eljárás megszüntetését kérte – olvasható a közleményben.