Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Monitoring bizottságának jelentéstevői Darák Péterrel, a Kúria elnökével folytattak megbeszélést pénteken – közölte az MTI-vel a Kúria Sajtótitkársága.

Jana Fischerová cseh konzervatív és Kerstin Lundgren svéd liberális képviselők -, valamint Caroline Ravaude, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése monitoring osztály vezetője, és Bas Klein az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése monitoring bizottságának titkára kétnapos tájékozódó látogatásra érkezett Magyarországra.

A sajtótitkárság közlése arra nem terjedt ki, hogy pontosan mi hangzott el a találkozón.

A két jelentéstevő azért érkezett csütörtökön Budapestre, hogy áttekintse az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamatát, azon belül egyebek között azt, hogy a médiajogi szabályozás mennyire egyeztethető össze a nemzetközi demokratikus normákkal.

Kerstin Lundgren és Jana Fischerová tavaly egyszer már járt Magyarországon, akkor az alkotmányozást tanulmányozták. Februári utazásukra januárban kaptak megbízást az ET parlamenti közgyűlésétől.

A képviselők a tervek szerint találkoznak Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével, valamint a parlamenti pártok, emberi jogi szervezetek, médiaintézmények, illetve az Országos Választási Bizottság képviselőivel.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság csütörtökön közölte, hogy Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke munkareggeli keretében tárgyalt az Európa Tanács jelentéstétellel megbízott képviselőivel a magyarországi sarkalatos törvények ügyében.

A kontinens 47 országát tömörítő Európa Tanács fő feladata, hogy előmozdítsa a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság érvényesülését. Egyik szerve a tagállamok 318 nemzeti parlamenti képviselőjéből álló parlamenti közgyűlés. Ez a testület nem csak a két jelentéstevőt bízta meg a magyarországi tájékozódással, hanem az ET mellett működő független jogi szakértői testületnél, a Velencei Bizottságnál is kezdeményezte szakvélemény készítését több magyar törvényről.

Thornbjorn Jagland, az ET norvég főtitkára és Martonyi János magyar külügyminiszter a múlt hónapban folytatott levélváltásban megállapodott abban, hogy a Velencei Bizottság áttekint több magyar sarkalatos törvényt, valamint azt a módosítási tervezetet, amely a médiatörvényhez készül, miután a magyar alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek minősítette a jelenleg hatályos törvény egyes rendelkezéseit.

A Velencei Bizottság delegációja a jövő héten jön Budapestre, hogy áttekintse három törvény – a bírák jogállásáról és javadalmazásáról, a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló jogszabály, illetve az egyházügyi törvény – kérdését.