A Nyíregyházi Törvényszék bírói tanácsa helybenhagyta az Egészségügyi Holding (EH) Zrt. hűtlen kezeléssel gyanúsított vezérigazgatójának előzetes letartóztatásáról szóló, az elsőfokú bíróság által meghozott végzést – tájékoztatta Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnökhelyettese, szóvivője pénteken az MTI-t.

Kiss Zoltán Tamást, a nyíregyházi, nagykállói, mátészalkai és fehérgyarmati kórházat működtető holding vezetőjét múlt hét kedden vette őrizetbe a rendőrség. A vezérigazgató harminc napra szóló előzetes letartóztatását a Nyíregyházi Városi Bíróság egy hete rendelte el, a végzés ellen a gyanúsított és ügyvédje azonban fellebbezést jelentett be.

Nyakó Zsuzsanna elmondta: a törvényszék jogerős döntése szerint a városi bíróság nyomozási bírája helyesen és jogszerűen döntött, amikor a nyomozás eddigi adatai alapján a folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúját megállapította. Ezt az eddigi tanúvallomások és okiratok kétség nélkül megalapozzák – tette hozzá.

A szóvivő közlése szerint a gyanúsítottról – vezető beosztású személy lévén – alaposan feltételezhető, hogy tanúkat próbálna befolyásolni, így fennáll a veszélye, hogy a bizonyítási eljárást meghiúsítaná, megnehezítené. A bíróság ezért nem tartotta elegendőnek a K. Zoltán Tamás védői által kért lakhelyelhagyási tilalom alkalmazását – közölte Nyakó Zsuzsanna.

A nyomozás a holding két közbeszerzési eljárását érinti: a gyanú szerint egy vezérlési-irányítási számítógépes program, illetve egy automata gyógyszerelő rendszer beszerzése kapcsán történtek szabálytalanságok. A különösen nagy vagyoni hátrány 50 millió forintot meghaladó, de 500 millió forintot meg nem haladó mértékű.

A megyei önkormányzattól 2012. január 1-jén állami tulajdonba átkerülő Egészségügyi Holding Zrt. felett a fenntartói jogokat gyakorló GYEMSZI az MTI megkeresésére korábban azt közölte: “a jogszabályoknak megfelelően a fenntartó és az intézmény gondoskodik a vezérigazgató helyettesítési rendjéről a betegellátás zavartalan működése érdekében”.