Az Országgyűlés mai ülésén felhatalmazást adhat az európai fiskális paktum magyarországi aláírására, valamint a dohány-kiskereskedelem teljes átalakítására is. Az esti órákban a fegyvertartás szabályainak lazításáról és egy új hungarikumtörvény megalkotásáról kezdődhet vita.

A gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés, vagyis a sajtóban csak európai fiskális paktum néven emlegetett dokumentum egy héttel ezelőtt került a parlament elé. Akkor Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásában támogatást kért az erről szóló határozati javaslathoz, szerinte ugyanis a paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára. Az ezt követő vitában a kormánypártok mellett az MSZP is támogatta a szerződés elfogadását, míg a Jobbik és az LMP fenntartásokat fogalmazott meg. Az Európai Tanács állam- és kormányfői idén január végén állapodtak meg a paktum tartalmáról, és a tervek szerint a tagállamok az Európai Tanács március 1-2-i ülésén alá is írják a dokumentumot. A kormány február 8-án tárgyalta meg a szerződés végeleges szövegéről szóló előterjesztést, elfogadását azonban az Országgyűlés támogatásához kötötte.

A dohánykereskedelem állami felügyelet alá vételéről szóló, Lázár János fideszes frakcióvezető által is jegyzett javaslat zárószavazása már a parlament előző heti napirendjén is szerepelt, de a nagyobbik kormánypárt akkor a döntés elhalasztását kérte. Az eredeti elképzelés szerint a dohány-kiskereskedelem joga kizárólagosan az államé lenne, a dohánytermékeket pedig csak meghatározott számú, koncessziós szerződés alapján működő trafik árulhatná.

A Ház – a napirendtől eltérés megszavazása mellett – három további határozati javaslatot is elfogadhat ma. Az Országgyűlés ezek közül az egyikben litván, míg egy másikban lengyel civileknek és politikusoknak, köztük például Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek mondhat köszönetet, amiért különböző formákban kiálltak Magyarország mellett a brüsszeli bírálatok közben. A parlament emellett külön határozati javaslatban emlékezhet meg a Magyarország és Németország között 1992. február 6-án aláírt együttműködési szerződésről, egyebek mellett kifejezve a partnerség folytatásának fontosságát.

A képviselők ezt követően, várhatóan már az esti órákban kezdhetik el a fegyvertartás szabályain lazító kormánypárti javaslat tárgyalását. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett indítvány több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából: a korábbi tiltás feloldását kezdeményezve engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A ülésnap további részében a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról kezdődik vita, de folytatódik az új hulladéktörvény tárgyalása is.