Hamarosan foglalkozik az EU-bizottság a magyar kohéziós pénzek esetleges felfüggesztésének kérdésével

2012.02.20. MTI

A tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat.

Ezt Karolina Kottova, a testület egyik szóvivője jelezte hétfőn Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

További részleteket a szóvivő nem közölt, csupán arra emlékeztetett még, hogy a témában Olli Rehn pénzügyi és gazdasági felelős az illetékes.

Az EU-tagországok pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatára a múlt hónapban döntöttek úgy, hogy a túlzott államháztartási deficit miatt Magyarország ellen régebben indított eljárás folytatódik.

Az akkor kiadott közlemény is utalt arra, hogy a következő lépések egyikeként - mivel euróövezeten kívüli országról van szó - Magyarország esetében a kohéziós alapból származó kifizetések felfüggesztése is felmerülhet.

Korábbi tájékoztatás szerint egy ilyen intézkedés legkorábban a jövő évtől esedékes uniós támogatásokra vonatkozhatna, és csak azokra, amelyek esetében a támogatott beruházás még nem kezdődött el.

Túlzott deficit miatt huszonhét uniós tagállam közül huszonhárom ellen folyik eljárás az unióban.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT