A Fidesz frakcióvezetője szerint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke téved, amikor azt állítja, hogy az interneten nem lehet nyilvánosságra hozni a helyi adósok listáját – írja Lázár János csütörtöki közleményében.

Péterfalvi Attila kedden szintén közleményben szögezte le: szerinte interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra. Emellett felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy az adóval tartozó magánszemélyek személyes adatait távolítsák el honlapjukról, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől. Péterfalvi Attila a szerint azért kell a helyi adótartozással rendelkező polgárok személyes adatait a honlapokról eltávolítani, mert az internetes közzététel révén a személyes adatok a világ bármelyik pontján elérhetővé válnak, ami túlmutat a jogalkotó szándékán.

A NAIH elnökének álláspontja szerint az önkormányzatok honlapjain történő nyilvánosságra hozatal nem felel meg a törvény előírásának. Az önkormányzati adóhatóság adóztatási tevékenységével összefüggésben elrendelt nyilvánosságra hozatal során ugyanis tekintettel kell lenni arra, hogy a helyi önkormányzat költségvetésébe tartozó adóbevételek a helyi választópolgárok közösségét érintik, így a közzététel – a jogalkotó szándéka szerint is – csak a helyben szokásos módon történhet meg.

Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármester közleményében ugyanakkor emlékezteti Péterfalvi Attilát arra a tavaly elfogadott törvénymódosításra, amely értelmében a helyi adóhatóságokra – a nyilvánosságra hozatal terén – hasonló szabályozás vonatkozik, mint az állami adóhatóságra. Az adózás rendjéről szóló törvény pedig kimondja, hogy az állami adóhatóság honlapján teszi közzé az adósok nevét.

A frakcióvezető szerint ez az intézkedés a városok érdekeit szolgálja, hiszen a figyelemfelkeltés által elősegíti a tartozások rendezését. Az elmúlt hónapok eredményei igazolják, hogy egyes önkormányzatoknál – ahol az adósok listájának közzétételéül nemcsak az önkormányzati hirdetőtáblákat, hanem internetes felületeket is felhasználtak – alig egy hónap alatt kevesebb, mint a felére csökkent a hátralék mértéke. Lázár János éppen ezért úgy véli, hogy adóslisták – akár interneten történő – nyilvánosságra hozatala eredményes, és nagy tehertől szabadíthatja meg az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatokat – áll a közleményben.