Brüsszel még nem tud időpontot a hiteltárgyalásokra

2012.02.24. BruxInfo

Olli Rehn, az EU gazdasági és pénzügyi biztosa csütörtökön a BruxInfo kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Bizottság még tanulmányozza a kötelezettségszegési eljárásokra adott magyar válaszokat, ezért még korai lenne arról nyilatkozni, hogy megkezdődhetnek-e Magyarországgal a hiteltárgyalások.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a testület még nem ért el arra a pontra, hogy megmondhassa, Magyarország megfelelt-e az általa a hiteltárgyalások megkezdéséhez támasztott feltételeknek. Ezt csütörtökön nyilatkozta Olli Rehn a BruxInfo erre vonatkozó kérdésére.

Rehn válaszában elmondta, hogy a Bizottság jelen pillanatban is tanulmányozza a múlt pénteken átadott magyar válaszokat az egy hónappal korábban kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásokra és folyamatosan egyeztet a dossziékról a magyar hatóságokkal. „Ebben a pillanatban nem vagyok abban a helyzetben, hogy egy komplett áttekintést adjak, mert a dossziék egyszerre több bizottsági portfóliót is érintenek” – jelentette ki a biztos, aki emlékeztetett rá, hogy a biztosi testületnek kell majd meghoznia a döntést arról, hogy Magyarország megfelelt-e a hiteltárgyalások megkezdéséhez támasztott előzetes feltételeknek. Megismételte, hogy ezek a jegybanktörvénnyel és az igazságszolgáltatási rendszer működésével kapcsolatosak.

Bizottsági forrásaink szerint ugyanakkor utóbbi nem tekinthető az egész Bizottság feltételének, és itt a finn biztos továbbmegy a testület által elfoglalt állásponton. José Manuel Barroso bizottsági elnök ugyanis továbbra is a jegybanktörvény körüli anomáliák tisztázásától teszi függővé beleegyezését a hiteltárgyalások megkezdésébe. Egyelőre kérdéses, hogy a kormány múlt heti válaszai kielégítik-e a Bizottság igényeit, vagy további egyeztetésekre lesz szükség az ügyben.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT
PÉNZÜGYI SZEKTOR