A vádlott meghallgatásával megkezdődött a két évvel ezelőtti dombóvári ügyvédgyilkosság perének tárgyalása hétfőn a Szekszárdi Törvényszéken; a férfi a bíróság előtt beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Az ügyész ismertetése szerint Gyenei Róbert 2010. február 18-án, nappal egy baltával megölte a 88 éves ügyvédet annak otthonában, a dolgozószobájában Dombóváron. Először ököllel megütötte a férfit, majd kétszer ütést mért rá a baltával, végül a földre került idős emberre rátérdelt és még tizennégyszer lesújtott a szerszámmal.

A gyilkosság előzménye az volt, hogy a korábban sikkasztásért, lopásért, csalásért büntetett, 30 éves vádlott 27 ezer forinttal tartozott az ügyvédnek, aki aznap erre emlékeztette.

A nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt férfi a gyilkosságot beismerte, azt azonban nem, hogy ellopott Dombóváron a szegények ügyvédjeként ismert áldozattól 250 ezer forintot.

Gyenei Róbert a törvényszék előtt az ügyész kérdésére azt mondta, attól lett ingerült, hogy az idős ügyvéd “megfenyegette”: ha nem adja meg a pénzt, elintézi, hogy ne láthassa majd korábbi élettársával élő kislányát, és visszakerülhet a börtönbe. A tartozása kiegyenlítését firtató kérdésre megjegyezte: “úgy gondoltam, hogy 27 ezer forint nem vágná földhöz az ügyvéd urat”.

Az ügyészség szerint paranoid, de beszámítható férfi fenntartotta a nyomozás során tett vallomását, miszerint a történtekre csak addig emlékszik, amíg az áldozat leesett a székről, majd arra, hogy az ügyvéd mellett guggolt, és a zakójába törölte a baltát.

A kiemelt jelentőségűként számon tartott ügy tárgyalása április 26-án tanúk meghallgatásával folytatódik.