Sürgősségi eljárás keretében vizsgálja az Európai Emberi Jogi Bíróság Jurij Lucenko volt ukrán belügyminiszter panaszát, amely szerint fogva tartása helyén, a lukjanovszki állami börtönben nem részesül kellő orvosi ellátásban – közölte csütörtökön Kijevben Lucenko pártja, a Népi Önvédelem.

Jurij Lucenko a múlt év vége óta van börtönben, s e hét elején ítélték négy év börtönbüntetésre hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. A vádlott és független szakértők is politikailag elfogultnak ítélték az eljárást.

Az ugyancsak börtönben ülő Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök szoros szövetségesének számító Lucenko egy másik keresetet is benyújtott Ukrajna ellen az emberi bíróságnak. Ebben letartóztatása törvényességét vitatja, s azt állítja, hogy az ukrán állam az igazságszolgáltatás rendszerét használta fel a politikai életből történő eltávolítása érdekében. A beadvány tárgyalásának kezdetét a bíróság április 17-re tűzte ki – jelentette a Népi Önvédelem közleményére hivatkozva Interfax hírügynökség internetes oldalán.