Az Alkotmánybíróság (Ab) az internetes honlapját ért hétvégi támadásról részletes tájékoztatást adott és a továbbiakban is együttműködik – a hivatalból eljáró – illetékes nyomozó hatóságokkal – közölte Sereg András, az Ab szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére.

Mint hozzátette: az Ab hivatala a szervert vasárnap délután leállította, és megkezdte a rendszer ellenőrzését, valamint az újraindításához szükséges munkákat. A honlap a biztonsági problémák megoldása után lesz elérhető – írta Sereg András.

Az Ab honlapját vasárnapra virradó éjszaka törték fel, hackerek több bekezdéssel kiegészítették az alaptörvény Nemzeti hitvallását és az utána következő fejezeteket az Ab honlapján. Beleírták például a szövegbe azt, hogy “az informatikában dolgozók 32 évesen a fizetésük 150 százalékával nyugdíjba mehetnek“, továbbá azt is, hogy az Anonymous és más önszerveződő informatikai csoportok, egyének kötelezhetők arra, hogy az országot érő külső és belső fenyegetések ellen fellépjenek.

Az Anonymous az elmúlt hónapokban számos internetes támadást hajtott végre világszerte. Az Interpolnak múlt szerdán sikerült letartóztatnia a hackercsoport 25 tagját Európában és Dél-Amerikában.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy az ügyben az NNI – külföldi társszervekkel együttműködve – eljárást folytat számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire való tekintettel többet egyelőre nem közölt.

Kőrös Zsolt, az információbiztonsággal foglalkozó Noreg Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, az Anonymous csoportról, szerveződésről szinte semmit sem lehet tudni, hiszen a rejtőzködés a létalapja. Arról sem tudni, hogy komolyabb védelemmel ellátott magyar weboldalt támadtak volna meg. A csoport látványos támadásokat hajt végre, mivel fő céljuk az, hogy bekerüljenek a hírekbe.

A konkrét esetről azt mondta, az Alkotmánybíróság honlapja vélhetően nem a legjobban védettek közé tartozik, mivel nincsenek rajta titkos adatok, illetve nem nyújt olyan szolgáltatást, amely költségesebb védelmet igényel, ellentétben például az adóhatóssággal vagy a bankokkal.

Gombás László, az ugyancsak információbiztonsággal foglalkozó Symantec Magyarország vezető biztonsági mérnöke elmondta, hogy az Anonymus hackercsoportot időnként nagyobb kör segíti.