Egyfajta modern Marshall-tervet, vagyis az Európai Beruházási Bank (EIB) által finanszírozott projektek, állami támogatású közvetlen befektetések és egy hosszú távú versenyképességi program kombinációját tartja szükségesnek az európai uniós növekedés kellően erőteljes ösztönzéséhez Andor László, az Európai Bizottság magyar tagja.

A foglalkoztatásért, szociálpolitikáért és a társadalmi befogadásért felelős biztos a Financial Times című brit pénzügyi napilap keddi számában közölt interjúban azzal érvelt, hogy önmagában a gazdasági szigor, a pénzügyi konszolidáció politikája nem fogja megoldani a gazdasági nehézségeket az Európai Unióban, a befektetés nélküli megszorítások ellehetetleníthetik Európa perifériáját.

A kontinentális kiadásban megjelent cikkben a brit lap rámutat, hogy az utóbbi időben az euróövezet legnehezebb helyzetben lévő országaira vonatkozó gazdasági adatok egész sora igazolta a biztos érvelését, hogy a puszta gazdasági szigor politikája visszájára fordulhat.

Görögország esetében például maga biztos úgy fogalmazott, hogy “a gyógyszer, amelyet használtak……. azzal a kockázattal fenyeget, hogy megöli a beteget”.

Andor László – aki, mint a lap emlékeztet, korábbi nyilatkozataiban már többször állást foglalt az euróövezetben nemrégiben bevezetett, automatikus pénzügyi szankciók ellen – a beruházások szükségessége mellett érvelve arra is felhívta a figyelmet, hogy a fejlődő világban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rövid távú mentőhiteleit mindig kíséri egy hosszú távú világbanki kiigazítási program, ami lehetőséget ad az érintett országoknak, hogy államháztartásukat rendbe tegyék. Az euróövezetben ugyanakkor – ironikus módon – ilyen politika nem létezik – tette hozzá.