Az Európai Bizottság a BruxInfo értesülései szerint szerdán a második szakaszba léptetheti a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása és az adatvédelmi hatóság függetlenségének ügyében indított kötelezettségszegési eljárást, miközben a jegybanktörvény ügyében eljárásjogi lépés egyelőre nem várható.

A Magyarország ellen még január 17-én indult három kötelezettségszegési eljárás közül kettőt indoklással ellátott levél kiküldésének formájában a második szakaszba léptethet szerdán az Európai Bizottság, miközben a jegybanktörvény ügyében egyelőre nem várható újabb eljárásjogi lépés, ehelyett valószínűleg csak újabb információ-kérés.

Nevük elhallgatását kérő források szerint a Bizottság mind a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása, mind pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségének ügyében januárban indított eljárást a második szakaszba lépteti, mert nem győzték meg a magyar kormány által a kifogásaira még február 17-én adott válaszok. Brüsszelt a „nyugdíjkérdésben” nem győzte meg a kormánynak az a javaslata, hogy más köztisztviselői foglalkozásokhoz hasonlóan a bírák és az ügyészek számára is lehetővé teszi a karrier meghosszabbításának lehetőségét 62 év után egyedi elbírálás révén, ezért tovább kíván lépni az eljárásban.

Úgy tudjuk, hogy Brüsszel kielégítőnek tartja a kormány magyarázatát az új adatvédelmi hatóság jövőbeni függetlenségét illetően, továbbra is fenntartja viszont az aggályait amiatt, hogy az előző adatvédelmi biztosnak mandátumának letelte előtt kellett távoznia a hivatalából. Ezért a második szakaszba lépteti az eljárást, még akkor is, ha a lépés szimbolikus, hiszen orvosolni, a jogszerűtlennek vélt állapotot megszüntetni már nem lehet.

A jegybanktörvény ügyében értesülésünk szerint új eljárásjogi lépés nem várható. Ez azt jelenti, hogy a Bizottság előreláthatóan nem szünteti meg a kötelezettségszegési eljárást, de nem is lépteti azt a következő szakaszba, ehelyett forrásaink szerint további információkat kérhet Budapesttől, mielőtt döntene.

Jó okkal feltételezhető, hogy a Bizottság által eredetileg megfogalmazott hat aggály közül Magyarországnak ötöt sikerült megnyugtató módon rendeznie, egyetlen kérdésben, a jegybankelnök fizetésének ügyében azonban további egyeztetésre lehet még szükség.

Végül a Bizottság arról is döntést hoz várhatóan szerdán, hogy elinduljon-e a kötelezettségszegési eljárás vagy sem az igazságszolgáltatás reformja (függetlensége) kapcsán, amivel kapcsolatban korábban komoly aggályokat jelzett. Itt a testület az eljárás elindításán kívül elvileg további információkat is kérhet a kormánytól.