Több, a köztisztviselőket érintő szabály lépett életbe

2012.03. 8. MTI

Több, a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó új részletszabály jelent meg, ezek nyomán az érintettek és a munkáltatók jogait, kötelezettségeit tekintve számos változás lép életbe - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint március elsején lépett hatályba a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló új törvény, amely magába foglalja a jelenlegi köztisztviselői és kormánytisztviselői törvény, valamint a munka törvénykönyvének a közigazgatás személyi állományára is irányadó szabályait, s ahhoz kapcsolódóan számos változás lép életbe.

A szerdán kihirdetett kormányrendeletek a tisztviselők képesítési előírását, azok munka- és pihenőidejének a szabályozását, az igazgatási szünet időtartamát, egyes kötelezettségeket, a távmunka szabályait, továbbá a fegyelmi eljárás módjának a meghatározását foglalják magukban.

Mint kifejtették, rendezik a munkaidőkeret lejárta előtti jogviszonymegszűnéssel, -megszüntetéssel kapcsolatos elszámolási szabályokat, meghatározzák az egyenlőtlen munkaidőbeosztás részletszabályait. Rendezik az egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén alkalmazandó heti pihenőnap, valamint a heti pihenőidő szabályozását is. Meghatározták továbbá a közszolgálati tisztviselőt a szolgálati jogviszony létesítésével összefüggésben terhelő kötelezettségeket, a munkáltatót terhelő tájékoztatási kötelezettségeket és a kinevezéstől eltérő foglalkoztatás egyes részletszabályait.

Ezen felül a jogszabály a távmunka részletes szabályait is tartalmazza, meghatározza az arra irányuló kinevezés tartalmi elemeit, a munkáltató tájékoztatási kötelezettségét, az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat, valamint egyéb, speciális szabályokat (például a kötetlen munkarend általános szabályként való rögzítését) - tették hozzá.

Mint írták, 2012-ben július 23-tól augusztus 26-ig, majd december 24-től 2013. január 6-ig lesz igazgatási szünet.

Az új szabályozás értelmében a fegyelmi eljárás főbb szakasza továbbra is a vizsgálat és a tárgyalás. A korábbi szabályokhoz képest azonban esetenként hosszabb lehet az eljárás, és az több, a jogalkalmazást segítő egyéb rendelkezéssel is kiegészül.

A képesítési előírások lényegében nem változnak, azonban az új törvényben használt fogalmak, kategóriák átültetése miatt új kormányrendeletet adnak majd ki - olvasható a KIM közleményében.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT