A kormány megállapodott a Magyar Bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről, eszerint az árfolyamgátat azok vehetik majd igénybe, akiknek a hitelösszege nem haladja meg a 20 millió forintot – erősítette meg a sajtóban megjelent információkat Giró-Szász András kormányszóvivő egy csütörtöki rádióinterjúban.

A kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodásának legfontosabb eleme, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb devizahitelt vettek fel svájci frankban, euróban vagy japán jenben. A korábbi megállapodás még a lakás értéke alapján határozta meg, hogy kik vehetik igénybe a kedvezményt, a Fidesz azonban azt javasolta, hogy ne a lakás értéke, hanem a felvett hitel összege legyen a mérvadó a döntésnél.

Az eredeti indítvány szerint az összeghatár 30 millió forint lett volna, azonban Rogán Antal február végén olyan módosító indítványokat nyújtott be a javaslathoz, amelyek 15, illetve 20 millió forintos értékhatárt tartalmaztak. Végül a bankszövetséggel folytatott egyeztetések során alakult ki a mostani, 20 milliós limit. A közszférában dolgozók várhatóan soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat – mondta a kormányszóvivő.