A deviza-eladósodás kérdésköréről folytat vitát a parlament

2012.03.13. MTI

Az Országgyűlés mai ülésén ismét tárgyal a devizaeladósodás kérdésköréről, a képviselők a lakossági deviza-eladósodás megakadályozásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló határozati javaslatról, továbbá a 2002 és 2010 közötti időszak eladósodás okait vizsgáló bizottsági jelentésről is elmondhatják véleményüket.

A Ház ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat korábban kezdett általános vitája folytatódik.

Ezt követően Kósa Lajos azon előterjesztése kerül terítékre, amellyel az önkormányzati feladatot ellátó egészségügyi intézmények ismét mentesülhetnének az építményadó alól.

Ezután kerülhet sorra a lakossági devizaeladósodás megakadályozását célzó kormányzati intézkedésekről szóló határozati javaslat. A bizottsági indítvány elfogadásával a parlament arra kérné a kormányt, vizsgálja meg a magáncsőd bevezetésének lehetőségét.

A kabinet emellett arra is felkérést kapna, hogy építse be az általános és középiskolák tananyagába a pénzügyi rendszer alapismereteinek oktatását, valamint a banki tranzakciók minimális követelményeinek és a fogyasztóvédelmi jogoknak a megismertetését. A képviselők ezen javaslatéval közös vitában véleményezhetik az alkotmányügyi bizottságnak a 2002-2010 közötti devizaeladósodás okainak feltárásáról, valamint az esetleges kormányzati felelősségről készített jelentését.

Az ülés végén a munkahelyi dohányzást korlátozó törvény kisebb változtatásáról kezdődhet vita. A fideszes Mengyi Roland és a kereszténydemokrata Stágel Bence azt javasolja, hogy a tűz- és robbanásveszélyes munkahelyen dolgozóknak is lehessen zárt légterű dohányzóhelyeket kijelölni.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
ADÓZÁS
DOHÁNYZÁS
KORMÁNYZAT