Vas megyében vizsgálódik az alapvető jogok biztosa

2012.03.20. MTI

Vas megyében vizsgálódik munkatársaival hétfőn és kedden Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa - tájékoztatta az ombudsman hivatala az MTI-t.

Bernát György, a hivatal sajtóosztályának vezetője elmondta: az alapvető jogok biztosa számára a 2012. január 1-jétől hatályos új ombudsmantörvény fontos célként fogalmazza meg a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportokhoz tartozó emberek jogainak fokozott védelmét.

E körbe tartoznak - különböző okok miatt - a hajléktalanok, a fogyatékossággal élők, az idősek, a betegek (kiemelten a pszichiátriai betegek), a fogvatartottak, a 18 év alatti gyerekek, sőt a 18 év feletti fiatalok, fiatal felnőttek is - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy emellett az ombudsman kiemelten vizsgálja az emberi tevékenység hatásainak kitett környezet állapotát, az ezzel összefüggő konfliktusokat, válságjelenségeket, valamint az állam környezetvédelemhez kapcsolódó kötelezettségeinek a teljesülését is.

Tájékoztatása szerint a biztos azért jelölte ki projektje első helyszínéül Szentgotthárdot és annak környékét, mert ott a gazdasági válság körülményei közepette környezeti, nemzetiségi és szociális tényezők együtt, összefüggésükben, esetenként egymással versengő módon jelennek meg. A hétfői és keddi helyszíni vizsgálat után, egy későbbi alkalommal az ombudsman panaszfelvételt is tervez a térségben.

A kiadott program szerint az ombudsmani hivatal munkatársai hétfő délután a Savaria Egyetemi Központ Bölcsészettudományi Karának horvát nyelvi tanszékén, valamint a szlovén nyelvi tanszék Közép-európai Nemzetiségi és Etnikai Kutatóközpontjában tájékozódnak. Ezt követően felkeresik a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, ahol környezetvédelmi ügyekről, környezeti konfliktusok hatósági kezeléséről kérdeznek, különös tekintettel az Őrségi Nemzeti Parkra. Szabó Máté ellátogat továbbá egy vasi pszichiátriai otthonba, munkatársai pedig ugyanott másnap részletesen is vizsgálódnak.

Kedden a hivatal munkatársai Szentgotthárdon ellátogatnak a kistérségi általános iskolába, s megbeszéléseket folytatnak a helyi alapfokú művészetoktatási intézmény igazgatójával, valamint a szlovén és a német nemzetiségi önkormányzat vezetőivel. Helyszíni vizsgálatuk során tájékozódnak a Rába állapotáról, megtekintik a heiligenkreuzi ipari park osztrák oldalán tervezett és a magyarok által elfogadhatatlannak tartott hulladékégető majdani helyszínét, az Őrségi Nemzeti Parkban pedig a környezetet veszélyeztető tevékenységekről, legfőképp az illegális hulladékelhelyezés felszámolásáról tájékozódnak.

Szabó Máté Vas megyei látogatásának tapasztalatairól kedden sajtótájékoztatón számol be Szombathelyen.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK
OMBUDSMAN
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL